Situație dramatică în Bacău, în urma unei avarii la o conductă de apă. Mii de oameni izolați la domiciliu din cauza infecției cu COVID nu au nicio sursă de alimentare cu apă

Publicat: 01/02/2022, 15:17
Actualizat: 01/02/2022, 15:18

Băcăuanii au rămas, din nou, fără apă. O avarie majoră la o conductă din zona Valea Uzului (Dărmănești), la 65 de kilometri distanță de municipiul Bacău, i-a întors pe băcăuani în Evul Mediu, în condițiile în care adminsitrațiile locale au investit, în ultimii ani, într-o Rezervă de Apă, aproximativ 19 milioane de lei, rezervă care zace neutilizată. În acest context, în municipiul Bacău sunt în jur de 3.000 de persoane izolate la domiciliu din cauza pandemiei.

Avaria s-a produs, potrivit celor de la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), luni seara, în jurul orei 21:45, pe conducta de transport apă brută – Valea Uzului – Bacău, în orașul Dărmanești.

„În jurul orei 10:30, echipele SC CRAB SA au finalizat lucrările de decopertare a conductei constatând că avaria a fost cauzată de deplasarea piesei de îmbinare dintre conducta Dn 1000 mm și conducta de Dn 800 mm. Având în vedere complexitatea lucrărilor de remediere (demontarea pieselor existente -reducției, mosoarelor din fontă și a reasamblării lor pe poziție) estimăm finalizarea lucrărilor pentru miercuri, 02.02.2022 orele 20:00. Ulterior finalizării lucrărilor de remediere vom proceda la umplerea conductei de aducțiune și a rețelei de distribuție”, informează conducerea CRAB.

Supărarea băcăuanilor e cu atât mai mare cu cât ”Rezerva de Apă” nu e funcțională nici acum, deși a trecut termenul de finalizare, iar edilii orașului s-au lăudat cu investiția, în diferite rânduri.

Bacăul a avut și în trecut mari probleme cu apa

Pentru băcăuani, apa a fost mereu o problemă. Cele mai grave avarii s-au produs pe tronsonul reabilitat prin fonduri ISPA. În anul 2019, două avarii consecutive în plină vară, cu temperaturi de peste 35 de grade, băcăuanii au rămas fără apă timp de zece zile.

„Acum, că s-a luat apa în tot Bacăul din cauza unei noi avarii la aducțiunea de apă, abia aștept să aud explicațiile pentru care Rezerva de apă nu funcționează. În primul rând din gura fostului primar Necula, care se lăuda în campania electorală din 2020 cu realizarea acestei investiții de 19 milioane de lei. Apoi din spusele maeștrilor de la Branpis (n.r. firma care a executat lucrarea), constructorii care au declarat recent că “lucrarea este țiplă” și că au dat deja în recepție lucrarea. Și nu în ultimul rând din declarațiile viitoare ale celor care astăzi au pâinea și cuțitul în Primăria Bacău și care nici nu mai știu pe unde să albească și să scoată cămașa de vreme ce rezerva nu este funcțională, chiar dacă banii pe lucrări au tot fost virați în conturile maeștrilor”, a declarat Cristian Ghingheș, unul dintre cei doi viceprimari ai Bacăului.

Primarul a dat ordin să se aducă apă în oraș

La rândul lui, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul Bacăului, a declarat că s-au adus cuburi cu apă în intersecțiile din oraș.

„Am constatat că nu peste tot în oraș a fost apă în intervalul anunțat de CRAB. Acest lucru se întâmplă la fiecare avarie și depinde mult de zona în care locuiți. În timpul nopții ne-am mobilizat și puteți găsi în marile intersecții cuburi cu apă menajeră. Creșele din subordinea Primăriei Bacău au fost asigurate cu apă solicitată. Continuăm cu rețeaua școlară”, a declarat primarul Bacăului.

Rezerva de apă, un șir de promisiuni

Pe 26 octombrie 2018, fostul primar al Bacăului, Cosmin Necula, declara:

„Ne ținem de cuvânt, am făcut rost de finanțarea necesară,  facem ce am promis! Este un proiect imperativ pentru comunitatea băcăuană,  prin intermediul căruia se asigură independenţa sistemului de apă din municipiul Bacău, indiferent de aducţiunile principale de la Valea Uzului, în contextul repetatelor avarii majore înregistrate pe această conducta de aducțiune. Aceste sisteme trebuiau gândite de acum 30 de ani”.

 În septembrie 2020, Cosmin Necula, anunța în campania electorală, că rezerva de apă va fi funcțională în maximum o lună.

În ianuarie 2021, actualul primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, spunea că proiectul „Rezerva de apa a Municipiului Bacău” este la 95%. Întârzirile au fost puse pe seama pandemiei, a stării de urgență și alertă:

„Acest fapt a avut efecte grave influenând în mod negativ execuția lucrărilor. Prin carantinări succesive de personal a fost redus volumul de lucru înregistrând astfel întârzieri față de graficul de lucru.”

Termenul limită pentru finalizarea acestui proiect era, conform Primăriei Bacău, 30 aprilie 2021.

 Prefectul județului, Lucian Bogdănel, a solicitat Primăriei Bacău să pună în funcțiune Rezerva de Apă.

„Un oraş întreg suferă, iar această sursă alternativă de alimentare cu apă este momentul să-şi dovedească, în sfârşit, utilitatea”, spune prefectul județului.

În municipiul Bacău sunt în jur de 3000 de persoane izolate la domiciliu, în context pandemic (carantinați, contacți etc), urmând ca situațiile/cazurile de urgență să fie gestionate de către CLSU, în strânsă legătură cu DSP & ISU.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am...