O situație bizară se petrece în România: cultivatorii de roșii se plâng că n-au unde să-și vândă marfa pentru că piața e suprasaturată, producția locală e mare, importurile la fel, așa că în sud, unii fermieri au ales pur și simplu să arunce tomatele.
Cu banii primiți la vânzarea en-gros a roșiilor, ei nu-și acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport, spun ei. Ministerul Agriculturii a transmis că verifică informațiile.
Pe rețelele de socializare au apărut diverse clipuri în care fermierii își aruncă legumele, arată Digi24.
Petrică Bolocan este un fermier din comuna Vidra și cultivă roșii. Se plânge că programul „Tomata” i-a încurajat pe foarte mulți să cultive roșii.
„Acesta este o roșie foarte gustoasă, dar supermarket-urile nu le primesc din cauză că nu rezistă o perioadă foarte lungă în depozite la ei”, spune acesta.
Acum, oferta este prea mare și nu găsește unde să o vândă, așa că a decis să arunce o parte din producție.
„Am aruncat până acum vreo două-trei tone, o să le arunc și pe astea. Păi nu are rost să le duci pe 1,5 lei kilogramul, să le recoltezi, să le pui în lăzi, să le duci, să le dai pe un leu, mai bine le arunci și-ai terminat treaba”, spune acesta.
Tot producătorii se plâng că nu au loc în magazine din cauza importurilor.
Anul trecut, doar în primele șase luni, țara noastră a importat din Turcia roșii în valoare de peste 60 de milioane de dolari.
„Toată lumea se plânge cu piața de desfacere plină de roșii de la turci, de unde mai vin ele, din Polonia”, spune Sandu Vătineanu, agricultor.
Dacă agricultorii își vând marfa cu 2 lei pe kilogram în piață, roșiile românești ajung să coste 8-10 lei kilogramul, mai arată sursa citată.
Sursa foto main: Envato Elements