Prima pagină » Actualitate » Situație îngrijorătoare: Populația României continuă să scadă. Avertismentul specialiștilor

Situație îngrijorătoare: Populația României continuă să scadă. Avertismentul specialiștilor

Situație îngrijorătoare: Populația României continuă să scadă. Avertismentul specialiștilor
Situație îngrijorătoare: Populația României continuă să scadă. Avertismentul specialiștilor

Populația României continuă să scadă, iar în contextul în care autoritățile nu iau măsuri în acest sens, Institutul Național de Statistică (INS) avertizează că populația ar putea scădea cu un milion în următorii zece ani.

Aceasta în contextul în care, în 2011, la ultimul recensământ, România avea o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, scrie Aleph News.

INS estimează, însă, o scădere îngrijorătoare în următorii 10 ani, astfel că în acest interval, România riscă să piardă încă un milion de locuitori.

„La ultimul recensământ am avut 20 de milioane de persoane. Potrivit estimărilor, în zece ani populaţia se va micşora cu peste cinci procente, adică vom fi puţin peste 19 milioane de persoane” , a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

În ultimii 30 de ani, România a pierdut aproximativ 4 milioane de locuitori, ceea ce a dus la o serie de probleme. Spre exemplu, piața forței de muncă se confruntă cu un deficit important de angajați, mai ales în domenii precum construcțiile sau HoReCa.

Din acest motiv, 10 salariați susțin 9 pensionari, în contextul în care, o situație ideală este aceea în care patru angajați susțin un singur pensionar. Specialiștii atrag atenția că, în cazul în care nu vor fi luate măsuri, bugetul de pensii nu va mai putea susține plățile în 2030.

Recensământul populației din România a început

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România a început pe 1 februarie. Prima etapă durează până pe 13 martie, perioadă în care Institutul Naţional de Statistică va prelua baze de date de la celelalte instituţii ale statului.

„Preluarea datelor din surse administrative este o etapă premer­gătoare contactului populaţiei cu recensământul propriu-zis, care începe pe 14 martie 2022 şi care se desfăşoară în două etape. În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se auto­recen­zeze, pri­mind o zi liberă de la ser­viciu, fie că lucrează la stat sau la privat. În a doua etapă, recen­zorul vizitează adresele unde nu s-a produs autorecen­zarea, ex­clusiv cu folosirea tabletei. Este pri­mul recensământ digitalizat 100% din România“, a declarat Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică.

Autorecenzarea prin metoda CAWI (on-line) este a doua etapă, care loc în intervalul 14 martie – 15 mai 2022.

Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line, se va desfăşura în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, în cea de-a treia etapă.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și