România se confruntă cu o situație alarmantă. În ciuda faptului că primăriile pun la dispoziție locuințe de serviciu și cabinete, peste 200 de localități din mediul rural nu au medic de familie.
Pe de altă parte, unele comune nu doar că au medici de familie, dar au și policlinici cu cabinete de diverse specialităţi, informează Știrileprotv.
Deși au existat numerose încercări pentru a găsit un medic de familie, comuna Monor, din Bistrița-Năsăud, nu are medic de familie din anul 2015. Doritorii ar beneficia de cabinet şi o locuinţă de serviciu.
„1,2,3 camere mari, baie, o debara acolo, aici are beci” arată dotările locuinței de serviciu un reprezentant al Primăriei.
Vasile Haja, purtător de cuvânt Primăria Monor: „Merg până la Bistriţa, sunt 40 de km. Eram nemulţumiţi că nu vine destul de repede, dar uite ce am ajuns să vedem că nu avem medic, că vine doar de două ori pe săptămână.”
Aproximativ jumătate dintre localnici au fost preluați de medicul de familie din localitatea vecină, iar acesta vine în sat de două ori pe săptămână.
Dr. Gabriel Munteanu, medic de familie: „În urmă cu câţiva ani am decis ca o dată, de două ori pe săptămână, să vin în localitate, să consult persoanele care nu se pot deplasa la Şieu.”
Ioan Mera – localnic: „Ar fi bine să fie cum a fost odată aici: medic de familie. Să poată interveni cât de rapid, şi un om care are probleme să sănătate să poată apela la dumnealui.”
212 localități din mediul rural nu au medic de familie și există 665 de posturi de medic de familie vacante.