Conducerea SNSPA a comentat acuzațiile potrivit cărora decanulUI Cristian Pîrvulescu îi fusese adus la cunoștință comportamentul profesorului Alfred Bulai, în cadrul unei întâlniri cu studenții.
În comunicatul, postat pe pagina de social media a SNSPA și semnat de decanul Cristian Pîrvulescu, este menționat că, într-adevăr, în cadrul unei întâlniri informale cu studenții, unul dintre aceștia a adus în discuție „comportamentul și limbajul” lui Alfred Bulai.
Mărturia studentului respectiv era, însă una indirectă, iar conducerea SNSPA susține că nu a reușit să obțină declarații din partea victimelor.
Având în vedere informații vehiculate în presă referitoare la întâlnirea de feedback de la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA din 5 aprilie 2024 dintre un grup de cadre didactice, între care și decanul Cristian Pîrvulescu, și un grup de studenți din anul al treilea de la nivelul de studii de licență de la cele patru specializări – științe politice, relații internaționale, sociologie și psihologie – și interpretările tendențioase care au apărut speculând o declarație făcută în cadrul anchetei penale privind cazul Bulai de către una din participante, ținem să facem următoarele precizări:
– Întâlnirea a avut un caracter confidențial, informal și deschis pentru a se obține un feedback sincer atât din punct de vedere administrativ, cât și academic, din partea studenților participanți după experiența celor trei ani petrecuți în Facultate;
– Caracterul confidențial și informal, precizat încă din faza de pregătire a întâlnirii și reiterat în timpul acesteia, urmărea să asigure atât comunicarea liberă, cât și protecția studenților participanți de eventuale persecuții din partea celor asupra cărora ar fi putut emite critici;
– În cadrul discuției, care a durat aproape două ore au apărut diferite probleme, între acestea la un moment dat au fost invocate comportamentul și limbajul profesorului Bulai în cadrul cursurilor sale. În acest context, un student a adus în discuție posibile abateri etice în cadrul programului de practică coordonat de acesta și desfășurat în vara anului 2023, pe care însă le cunoștea indirect.
Fiind o mărturie indirectă, decanul a explicat că au existat diferite zvonuri, dar fără sesizări formale și fapte concrete este dificil de început vreun demers de natură administrativă sau etică, iar studentul a promis că, persoanele la care se referea nefiind de față, va încerca să obțină informații suplimentare de la acestea, care, însă n-au mai apărut;
– La acel moment al discuției, reiterarea confidențialității întâlnirii a urmărit să asigure protecția studenților participanți de eventualele persecuții din partea celor care s-ar fi simțit lezați de afirmațiile făcute dacă acestea deveneau publice, mai ales că începea sesiunea de examene și urma cea de licență.
Facem aceste precizări pentru buna și corecta informare a publicului.
Semnatarii acestei precizări sunt cadrele didactice participante la întâlnirea din 5 aprilie 2024, demersul fiind sprijinit de un grup de studenți prezenți.
Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu
Lect. univ. dr. Oana Andreea Ion
Asist. univ. drd. Vlad Terteleac
CITEȘTE ȘI:
Cum s-a cerut în SNSPA studenților care au reclamat abuzuri sexuale să tacă pentru că Alfred BULAI are ”relații și PROTECȚIE”. ”Cu toții o putem păți”