Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Soarta Batalionului Azov, după ce soldații s-au predat forțelor ruse (DOCUMENTAR)

VIDEO | Soarta Batalionului Azov, după ce soldații s-au predat forțelor ruse (DOCUMENTAR)

După aproape trei luni de război, Rusia se laudă cu prima victorie în operațiunea specială din Ucraina: orașul Mariupol, port la Marea Azov. Armata rusă a anunțat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunși săptămâni întregi în uriașul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat.

Numărul acestora ar fi de peste 2.400, printre care se numără și membri ai regimentului Azov, unitatea ultranaționalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”.

Înființat în 2014 ca miliție de extremă dreaptă pentru a lupta contra separatiștilor proruși din Donbas, Regimentul Azov a respins mereu acuzațiile de fascism sau neo-nazism. Kievul a precizat că Regimentul a fost integrat Gărzii Naționale după ce ar fi fost reformat.

Însă soarta soldaţilor care au rezistat eroic mai bine de o lună în tunelurile de la Azovstal este deocamdată incertă. Ar putea fi judecaţi pentru terorism și crime de război, iar în Duma de Stat s-a cerut chiar reintroducerea pedepsei cu moartea.

Pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere de considerare a regimentului drept „organizaţie teroristă”. În declarațiile transmise de presa de stat rusă, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că „blocarea uzinei Azovstal continuă”.

„Naționaliștii se predau în continuare. În acest moment, 1.908 oameni au depus armele”, a mai spus ministrul rus al Apărării.

Comandantul Regimentului Azov, locotenentul colonel Denis Prokopenko, s-a filmat în interiorul combinatului siderurgic Azovstal. Acesta susține că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.

El susține că cei din conducerea militară au „emis un ordin de a salva viața și sănătatea militarilor din garnizoană și de a înceta apărarea orașului” Mariupol.

„În ciuda luptelor grele, a luptei de apărare în timp ce eram încercuiți și a lipsei de aprovizionare, am continuat să reiterăm cele trei condiții cele mai importante pentru noi. Și anume, civilii, răniții și cei care au fost uciși în luptă. Am reușit să evacuăm civilii, răniții au primit tratamentul medical necesar și am reușit să îi evacuăm pentru a fi schimbați și returnați în teritoriile controlate de Ucraina. În ceea ce privește acei eroi căzuți la datorie, procesul este în curs de desfășurare. Și sper că, în viitorul apropiat, rudele și întreaga Ucraină îi vor putea înmormânta cu onoare”, a mai adăugat acesta.

Militarii din Regimentul Azov au apărat combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol din sudul țării, săptămâni întregi, în ciuda asediului continuu și al bombardamentelor forțelor rusești.

Însă liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, susține că liderii batalionului nu s-ar fi predat odată cu restul combatanților. El afirmă că niciun comandant de top nu se regăsește printre sutele de soldați care au ieșit la suprafață și s-au predat din tunelurile de la Azovstal.

Comandanții de rang înalt s-ar afla încă în interiorul oțelăriei. Ucraina ar fi acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol.

Până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit, deoarece Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o țară terță, deși Moscova se opune unei astfel de inițiative și susține că luptătorii ucraineni trebuie să fie tratați conform normelor internaționale.

Kievul spera să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal, în schimbul unor prizonieri ruși, inclusiv oligarhul Viktor Medvedciuk, apropiatul lu Vladimir Putin care a fost arestat de ucraineni.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un cunoscut politician şi om de afaceri ucrainean apropiat preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina.

Medvedchuk se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Rusia a refuzat, însă, să negocieze eliberarea militarilor blocați în tunelurile de la Azovstal. Vladimir Medinski, negociatorul șef al rușilor a susținut pe canalul său de Telegram că: „A face din criminalii de război ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie faţă de istoria anului 1941”. Atunci, Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică.

Medinski s-a născut în RSS Ucraineană, iar în perioada 2012-2020 a fost ministru al Culturii. Acesta a contribuit la rescrierea istoriei Rusiei, pentru a corespunde actualei politici a Kremlinului.

El consideră eronat și impropriu să se compare apărarea Azovstalului cu rezistența apărătorilor fortăreței Brest, din Belarus, în anul 1941, în fața înaintării trupelor naziste.

Oficialul rus Vladimir Medinski susține că militarii de la Azov „au târât sute de civili în tuneluri, luându-i ca ostatici”, „au propus schimbarea ostaticilor civili pe hrană şi medicamente” şi „au împuşcat în spate ostatici şi civili din ţara lor”.

Realitatea este, însă, alta. După cum susțin observatorii ucraineni, dar și jurnaliștii ruși, precum Iulia Latînina, civilii din Mariupol s-au refugiat în combinatul siderurgic Azovstal, pentru că în primele săptămâni ale războiului era un loc sigur în faţa bombelor și a rachetelor ruseşti, până când forțele ruse au început să bombardeze oțelăria.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că soldaţii ucraineni care au apărat fabrica Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi.

„Cred că procesul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a spus Denis Puşilin.

După ce s-au predat, combatanții grav răniți au fost internați într-un spital aflat la 40 de km de Azovstal. Ceilalți au fost duși într-un sat controlat de separatiști, la aproximativ 30 km de Donețk.

Deși combatanții sperau să fie eliberați într-un schimb de prizonieri, autoritățile pro-ruse au urmat ordinele Moscovei și doresc ca aceștia să fie judecați pentru crime de război.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, susține Viaceslav Volodin, Președintele Dumei de Stat.

Deputatul rus, Leonid Slutsky, chiar a cerut reintroducerea pedepsei capitale pentru cei care vor fi găsiți vinovați.

„Nu merită să trăiască după crimele pe care le-au comis împotriva umanităţii. Aceste animale îmbrăcate în haine de om. Ar trebui să primească ceea ce merită”, a afirmat el.

Pe de altă parte, pentru Kiev, militarii din Mariupol sunt considerați adevărați eroi pentru rezistența de care au dat dovadă atâta timp.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și