Șoc pentru o bătrână de 82 de ani din Iași! A trăit toată viața fără să își știe numele real! Domnica Butnaru a aflat, recent, că numele său nu este corect.
De fapt, femeia a aflat că se numește Butnariu și că, undeva, a intervenit o greșeală în numele său. Bătrâna a aflat acest lucru după ce buletinul i-a fost furat dintr-un supermarket și a fost nevoie să își facă unul nou.
”Nu mi-am pierdut buletinul, mi l-au furat în timp ce eu îmi aranjam cumpărăturile. Acest lucru s-a întâmplat acum un an, într-un magazin Profi din cartierul Galata. Nu știu cine a fost, parcă mi s-au acoperit ochii și nu am mai văzut nimic. Treizeci de ani am făcut serviciu, am umblat cu tramvaiul, cu autobuzul, dar niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva. Nenorocirea asta a venit acum, când sunt bătrână și bolnavă. Am fost peste tot, începând de la poliție, unde mi-au spus că n-au cum să mă ajute, până la Buletine (Direcția Locală de Evidență a Persoanelor), unde am povestit ce mi s-a întâmplat.
M-au programat, după ce mi-au luat toate actele care se aflau la primăria din Dolhești, ca să-mi facă un buletin nou. De acolo însă acestea erau pe alt nume, adică Butnariu, așa că noul buletin este pe acest nume pe care eu nu-l vreau. De aici a început chinul, am fost de vreo patru ori la primăria din Dolhești pentru a rezolva situația, ei nu știu ce să-mi spună și mă tot amână. Am fost la starea civilă, pe actele de acolo sunt trecută cu numele meu adevărat, anume Butnaru, de acolo mi-au spus că o să se rezolve problema, însă de un an de zile aștept. Cu buletinul pe care-l am acum nu pot să fac nimic, toate facturile, casa, toate sunt trecute pe numele de Butnaru. Din cauza asta mi-au venit și amenzi.
Cartea de muncă pe care o am este pe același nume. Totul a plecat de la Dolhești. Acest lucru mă macină tare, am ajuns și la psihiatrie, pentru că nu-mi vine să cred că o viață întreagă m-am știut cu un nume și acum, la 82 de ani, aflu că nu este așa”, spune Domnica Butnaru, pentru bzi.ro
Funcționarii Primăriei Dolhești afirmă faptul că astfel de greșeli sunt multe.
„În situațiile în care o persoană toată viața a știut că are un nume și vine la primărie unde solicită un certificat de naștere, un duplicat și află că numele real este, de fapt, altul nu sunt singulare. Greșeli de o literă, de dată de naștere sunt multe. Eu, ca funcționar al primăriei, în momentul în care eliberez un duplicat trebuie să-l eliberez după actul original, adică cel care se află la primărie.
Primul instinct al persoanei respective este să dea vina pe primărie. Dar, dacă mă duc anterior, se constată că, de fapt, părinții purtau numele care apare în documentul respectiv. Eu nu pot să-i dau așa cum vrea el, ci așa cum este corect, așa cum se numeau părinții respectivi, bunicii sau chiar străbunicii. În astfel de situații se poate solicita rectificarea sau schimbarea numelui. Nu avem ce să facem, pentru că acestea sunt documente care se verifică de la numele străbunilor până în prezent. Tot ce pot să vă spun în legătură cu doamna este că situația o să se rezolve”, declară Ana Marcu, funcționar al Primăriei Dolhești, pentru sursa anterior citată.
Foto: Bzi.ro