ȘOCANT! O femeie a născut prin cezariană operată de soţ şi soacră. Reacția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Publicat: 18 05. 2023, 09:56
Actualizat: 18 05. 2023, 15:18
Foto-Pixabay

Se întâmplă în România! O femeie a născut prin cezariană, acasă, operată de soţ şi soacră! Totul s-a întâmplat în Târgul Neamț, unde o tânără de 34 de ani, însărcinată a cincea oară, a fost operată de familie, în loc să apeleze la cadre medicale.

Intervenția a fost făcută de soțul ei și de soacră, cu ustensile cumpărate de pe Internet. Familia a explicat gestul extrem spunând că nu are încredere în medicii din România.

Din fericire, în ciuda intervenției chirurgicale neadecvate, atât mama cât și bebelușul au ajuns la spital unde au primit îngrijirile potrivite și sunt în stare bună.

Potrivit studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul de nașteri la domiciliu este ăn creștere. Cele mai multe sunt în Țările de Jos, acolo unde există legislație și sunt asigurate toate condițiile pentru astfel de situații. 16,3% din totalul nașterilor de aici au loc acasă. Urmează Danemarca, cu 14,73% și Germania, cu 12,17 procente. România are o rată sub 2%.

Ultima evaluare arată că, în 2019, au fost 591 de astfel de cazuri, însă doar o parte dintre aceste femei au născut acasă pentru că așa au vrut. Pe de altă parte, țara noastră are cea mai ridicată rată a mortalității neonatale din Europa, de aproape 2 procente.

Reacția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, joi, dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ.

”Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă. Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar.

Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate”, a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iaşi a atras atenţia, în urmă cu două zile, asupra pericolului la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul unor moaşe, aşa-numitele dule, după ce o femeie de 42 de ani a murit recurgând la această variantă.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România.