Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Bătrâni obligați să muncească, într-un azil din Ilfov. Nu primeau mâncare sau medicamente și nici nu erau spălați / Precizările DIICOT

UPDATE | Bătrâni obligați să muncească, într-un azil din Ilfov. Nu primeau mâncare sau medicamente și nici nu erau spălați / Precizările DIICOT

Zeci de percheziţii au loc, marţi dimineață, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Procurorii și polițiștii fac cercetări într-un dosar de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile. Victimele ar fi fost supuse la tratamente inumane sau degradante, fiind lipsite de hrană suficientă şi adecvată nutriţional sau neprimind tratamentul medical adecvat diagnosticului.

UPDATE – Rezultatele perchezițiilor DIICOT

DIICOT a precizat marți, prin intermediul unui comunicat, că în trei dintre imobilele unde au fost efectuate percheziții, au fost identificate 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.

„Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar alte 42 se află în investigații medicale. De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă”, se arată în comunicat.

De asemenea, sursa citată precizează că acțiunea de astăzi a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Totodată, comunică reprezentanții DIICOT, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Știrea inițială:

Poliția Română și DIICOT încearcă să destructureze două grupări infracționale și au deschis un dosar penal în care fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

„Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică”, conform unui comunicat al Poliției Române.

Victimele nu au primit mâncare, medicamente și nu au beneficiat nici de o igienă adecvată

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

După efectuarea perchezițiilor, 26 de persoane vor fi duse la audieri, la sediul central al DIICOT.

„Față de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Investigațiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, conform unui comunicat comun al Poliției Române și DIICOT.

Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română

Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română

Zeci de medici, mobilizați la acțiune

În unele dintre locațiile percheziționate, polițiștii Direcției de Investigații Criminale acționează împreună cu medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Modalitatea de intervenție în cadrul acțiunii vizează cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a victimelor, precum și descoperirea și ridicarea de probe, în vederea probării activității infracționale și completării materialului probator în cauză, conform sursei citate.

Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română

Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română

Două instituții publice, vizate de anchetă

Concomitent cu acțiunea desfășurată de către Direcția de Investigații Criminale și D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în același context, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

„Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei”, conform IGPR.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și