Societatea Națională de Radiocomunicații, achiziții de echipamente la preț dublu?
Societatea Națională de Radiocomunicații ar fi făcut în 2021 achiziții de echipamente de emisie de milioane de lei, deși mai cumpărase și în 2020 aceleași tipuri de echipamente, dar la jumătate din prețul plătit pentru ultimele achiziții, existând suspiciuni de atribuiri directe de contracte care ridică unele semne de întrebare referitoare la eventuale ”interese” ale decidenților, potrivit plusinfo.org.
Societatea Națională de Radiocomunicații ar fi fost păgubită prin astfel de contracte, un prim pas fiind făcut încă din luna octombrie 2021. La momentul respectiv, au fost incluse achiziții de echipamente de emisie FM în valoare de 3,3 milioane lei, dar și echipamente de emisie în AM în valoare de 7 milioane lei. Pasul doi a fost reprezentat de evaluarea achizițiilor. Echipamentele de emisie FM au fost evaluate la peste 300.000 lei/set. Totuși, SNR a achiziționat, în 2020, aceleași tipuri de echipamente și în aceeași configurație, de la un producător francez, numai că la prețul de 152.000 lei/set, ceea ce înseamnă că, în 2021, echipamentele au fost achiziționate la preț dublu.
Producătorul de echipamente care a fost declarat câștigător anul trecut a participat și anul acesta la licitație, dar de data aceasta a fost eliminat din procedura de achiziție, motivul fiind că a transmis oferta tehnica neparolată.
În ceea ce privește echipamentele de emisie AM, acestea au fost evaluate la 1,4 milioane lei – la puteri de până la 50kW -, deși în urmă cu doi ani au fost primite oferte de la o firmă din Europa la circa 500.000 lei bucata.
Deși Strategia de radio digital nu a fost aprobată încă la nivelul Guvernului și acordul cadru existent între Societatea Națională de Radiocomunicații și Societatea Română de Radiodifuziune nu prevede tarife pentru emisie în format digital, Caietul de sarcini conține și componenta de emisie digitală. Aceasta ridică prețul echipamentului cu peste 20%. Exista, totuși, și posibilitatea ca această componentă digitală să fie adăugată – fără probleme de natură tehnic – și mai târziu, după obținerea tuturor aprobărilor, eliminându-se, astfel, costurile suplimentare de la acest moment.
Trebuie menționat și că la ambele achiziții, deși au încercat să participe la proceduri mai mulți ofertanți, în competiție a rămas un singur ofertant, același și la FM, și la AM.
Același scenariu și pentru achizițiile de echipamente de transport radio, respectv linii de radio-releu
Planul de investiții a fost modificat în luna octombrie 2021, fiind incluse achiziții de echipamente de transport radio în valoare de 1,75 milioane de lei, evaluarea fiind de circa 220.000 lei/set. La fel ca și în celălalt caz, în cadrul Proiectului DVB-T2, finalizat la 31 dece,mbrie 2020, au fost achizitionate echipamente similare la o valoare de 100.000 lei/set. Practic, prețul s-a dublat.
Din informațiile obținute de plusinfo.org, în spatele acestor contracte care ridică semne de întrebare s-ar afla Silviu Radu, ”un prieten bun al directorului general, Dragoș Preda, cum însuși se declară, fiindu-i și șef de cabinet”, acesta fiind și responsabil cu ”orice mișcă în companie”.
Potrivit sursei citate, toate serviciile achiziționate se fac cu presiuni maxime, ”ofertanții” fiind trimiși la Departamentul Achiziții. Se evită la maximum achizițiile prin SEAP, pentru a se evita ”riscul să vină cineva cu un preț mai mic”.
Silviu Radu a fost șef al Ambulanței Brăila, fost secretar general al PDL Brăila, pus cap de listă la alegerile pentru Consiliul Județean din iunie 2012. Silviu Radu era la acea vreme deja la al doilea mandat de consilier județean, deținând în continuare și funcția de manager la Serviciul de Ambulanță, până în 2013, a mai scris plusinfo.org.