Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-covid

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-covid
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/01/2021, 22:45
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Experţii au constatat că femeile însărcinate sunt în categoria celor care riscă să facă forme severe, mai ales în caz de comorbidităţi. Ultimele studii au arătat că gravidele cu simptome de Covid au un risc mai mare decât femeile care nu sunt însărcinate să facă forme severe de boală. Astfel, Societatea profesională a specialiştilor în obstetrică-ginecologie le-a recomandat medicilor să le prezinte viitoarelor mame toate informaţiile despre vaccinurile anti-Covid.

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-covid

Experţii de peste Ocean au transmis că Nu trebuie amânată sarcina după vaccinare. Iar dacă femeia rămâne gravidă după prima doză, a doua doză trebuie administrată conform protocolului.

Nu este necesar testul de sarcină înainte de vaccinare. În plus, vaccinul antigripal și vaccinul DTPa trebuie făcute în sarcină după cel puţin 14 zile după administrarea vaccinului anti-Covid.

La fel ca gravidele, nici femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, dar datele sugerează că vaccinul NU trece în laptele matern.

În final, decizia de a se vaccina aparține în totalitate pacientei, după ce a primit toate informațiile necesare de la medic.

De asemenea, SOGR solicită nuanţarea mesajului de către cei aleşi ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: „nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc.”

Următoarele date sunt certificate de studiile ştiinţifice (date publicate la sfârşitul lunii decembrie 2020 – ianuarie 2021):

  • Gravidele simptomatice cu boală COVID-19 sunt la un risc mai mare de a dezvolta forma severă decât femeile simptomatice COVID-19 care nu sunt gravide.
  • Deşi riscul absolut pentru forma severă COVID-19 este mic, există un risc mai mare de internare în ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO şi deces la gravidele simptomatice COVID-19 faţă de femeile COVID-19 simptomatice negravide.
  • Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc şi mai mare de boală COVID-19 formă severă decât gravidele fără aceste comorbidităţi.
  • Grupurile de experţi internaţionali (ACOG, CDC, JCVI, RCOG) sunt de acord că gravidele reprezintă o populaţie cu risc înalt, alături de pacienţii cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc., toţi dezvoltând forme severe de COVID-19; aceasta cu atât mai mult cu cât gravida are oricare dintre aceste comorbidităţi.
  • Cele două vaccinuri COVID-19 existente acum în România nu au fost testate pe gravide. De aceea nu există date specifice de siguranţă pentru sarcină. Studiile DART (Data from Developmental and Reproductive Toxicity) elaborate de Moderna şi publicate în 4 decembrie 2020 arată lipsa oricăror efecte adverse asupra reproducerii şi dezvoltării embrionare la şoarece. Studiile DART ale lui Pfizer-BioNtech sunt aşteptate în scurt timp şi sunt date preliminare că vor arăta aceeaşi lipsă de efecte adverse asupra reproducerii.
  • Ţinând cont de mecanismul de acţiune al acestor vaccinuri şi de rezultatele studiilor clinice de fază II şi III, este de aşteptat ca eficienţa şi siguranţa vaccinurilor la gravide să fie aceleaşi ca în cazul femeilor negravide (ACOG, 2021).
  • Sunt planificate să înceapă în SUA studii pe gravide încă din ianuarie 2021.
  • Există doar un lot foarte mic de femei (voluntare în studiile clinice) care au rămas gravide accidental pe parcursul administrării vaccinului. Datele acestora sunt urmărite, dar nu au fost încă finalizate.
  • Se aşteaptă date de la cele 330.000 de gravide care lucrează în sistemul de sănătate SUA şi care beneficiază de vaccinare prioritară în prezent. Se estimează că majoritatea se vor vaccina.
  • Numeroase vaccinuri se administrează în timpul sarcinii de zeci de ani (cele care nu conţin virus viu atenuat). De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetanopertussis) sunt administrate în sarcină şi nu au fost descrise efecte adverse la mamă sau la făt. Vaccinurile COVID-19 au îndeplinit aceleaşi standarde înalte de siguranţă în procesul aprobării lor ca şi cele amintite mai sus.

CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului

 Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV) a transmis ca vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt recomandate în acest moment femeilor însărcinate fără ca acestea să consulte în prealabil un medic și fără să fie luate în calcul riscurile și beneficiile individuale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer