Prima pagină » Actualitate » „ȘOCURI” pentru consumatorii de energie electrică și gaze, după 1 aprilie 2025? PLANUL președintelui ANRE pentru România în această iarnă

„ȘOCURI” pentru consumatorii de energie electrică și gaze, după 1 aprilie 2025? PLANUL președintelui ANRE pentru România în această iarnă

George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat luni, la cea de-a şasea ediţie a evenimentului „Forumul gazelor naturale”, că investițiile reprezintă soluţia sănătoasă pentru a avea un preţ al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici.

„Cred că investiţiile reprezintă soluţia sănătoasă pentru a avea un preţ al energiei electrice din ce în ce mai mic”

Acesta și-a arătat disponibilitatea ca, împreună cu toţi actorii din piaţă, să găsesască o soluţie care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie 2025.

„În perioada a 4-a de reglementare, din punctul meu de vedere, nivelul de finanţare a fost relativ aproape de nivelul minim de investiţii. Ne dorim ca, în perioada a 5-a de reglementare, nivelul realizat să fie mai mare şi decât cel prognozat, şi decât cel minim de investiţii. Cred că investiţiile reprezintă soluţia sănătoasă pentru a avea un preţ al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici (…)

Autoritatea de reglementare are un rol mai mult consultativ în ceea ce priveşte continuarea schemei de sprijin sau nu. Ne punem la dispoziţia decidenţilor toată expertiza şi toate datele necesare. Ne exprimăm disponibilitatea de a participa împreună cu toţi actorii din piaţă, furnizori, consumatori de energie, precum şi ministere sau Parlament, în aşa fel încât să găsim o soluţie care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie. Deja. am avut o serie de întâlniri cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Energiei în acest sens pentru a încerca să găsim o soluţie corectă pentru ce se întâmplă după 1 aprilie”, a spus Niculescu.

„România, de curând, a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”

Conform preşedintelui ANRE, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, autorităţile sunt pregătite.

„Într-adevăr, a venit iarna sau începe să vină iarna. Suntem pregătiţi aşa cum am fost pregătiţi şi în anii precedenţi. Cred că nu vom avea probleme nici de acum încolo, atât din perspectiva siguranţei aprovizionării cu gaze naturale, pentru că volumele necesare consumului de gaze naturale sunt disponibile, le avem, sunt înmagazinate în depozitele pe care le gestionează compania Romgaz (…)

Să nu uităm faptul că România, de curând, a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Am întrecut Olanda şi ne situăm pe primul loc. Lucrul acesta este de o foarte mare importanţă. Practic, ne consolidăm rolul de producător important şi, de asemenea, începem să punem cărămizi la construcţia rolului de exportatori de siguranţă către ţările din jur.

Dacă luăm în considerare şi volumele de gaze naturale pe care le vom extrage din zăcământul din Marea Neagră, Neptun Deep, cu siguranţă că atunci atât consumul de gaze naturale de la nivel naţional va fi 100% acoperit din surse indigene, dar vom fi şi provideri de gaze naturale pentru ţările din regiune”, a afirmat George Niculescu, potrivit agerpres.ro.

„Avem acordate 62 de autorizaţii de înfiinţare pentru noi sisteme de distribuţie”

În viziunea şefului ANRE, consumul de gaze naturale în România va creşte, în perioada următoare, odată cu punerea în funcţiune a centralelor de la Mintia sau de la Iernut.

„Atunci consumul de gaze naturale pentru producţia de energie electrică va creşte şi, de asemenea, ţinând cont de tot planul de investiţii pe care îl are Guvernul României prin Programul „Anghel Saligny”, de dezvoltare a sistemelor de distribuţie de gaze naturale. Din perspectiva autorităţii de reglementare, o să vă dau câteva cifre: de la începutul anului până în momentul în care suntem astăzi, avem acordate 62 de autorizaţii de înfiinţare pentru noi sisteme de distribuţie.

Aceste 62 de autorizaţii de înfiinţare sunt aferente a 86 de UAT-uri, în total 300 de localităţi, în care s-a început construcţia acestor noi sisteme de distribuţie de gaze naturale, care vor alimenta cu gaze naturale consumul din aceste zone. Din punctul meu de vedere, cred că va creşte consumul de gaze naturale, chiar dacă vom avea ierni mai blânde sau vom fi mai eficienţi”, a spus oficialul.

Sebastian Burduja, anunț crucial pentru români, privind prețurile la gaze și energie, din iarna aceasta

Preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025, a declara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Palatul Parlamentului. Ministrul Energiei a participat la conferinţa Focus Energetic.

„Preţurile (la facturi – n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României.

Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul Burduja.

CITIȚI ȘI:

Analiza EUROSTAT. Care sunt prețurile la electricitate și gaze, plătite de gospodăriile din UE. Ce-i așteaptă pe români în iarna lui 2024

ANUNȚ crucial pentru clienții PPC. Ce preț vor plăti pentru energia electrică din 1 aprilie 2025 / Reacția oficialilor companiei

PPC încheie un acord pentru a achiziționa portofoliul de 629 MW de energie regenerabilă al Evryo Group

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și