Prima pagină » Actualitate » Șoferii care vor trebui să își SCHIMBE permisul. În caz contrar, nu vor mai putea circula pe drumurile din România

Șoferii care vor trebui să își SCHIMBE permisul. În caz contrar, nu vor mai putea circula pe drumurile din România

Șoferii care vor trebui să își SCHIMBE permisul. În caz contrar, nu vor mai putea circula pe drumurile din România
Șoferii care vor trebui să își schimbe permisul. În caz contrar, nu vor mai putea circula pe drumurile din România

Tot mai mulți români au început să folosească rulotele, însă ei trebuie să știe că legea prevede unele restricții. Dar despre ce este vorba și ce spune, mai exact, Codul Rutier?

Ei bine, șoferii trebuie să știe că există unele restricții atunci când vine vorba despre tractarea rulotei de șoferii cu permis de conducere categoria B.

Regulile privitoare la tractarea remorcilor sau rulotelor sunt clare în Codul Rutier și includ limitarea greutății maxime, cu scopul de a asigura siguranța traficului, potrivit capital.ro.

Potrivit legii, șoferii cu permis categorie B pot atașa o remorcă sau rulotă autoturismului, însă trebuie să nu depășească o greutate anume.

Astfel, posesorul unui permis categoria B are dreptul să conducă un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.

Deci, fie că vorbim de o rulotă sau o remorcă simplă, greutatea acesteia nu trebuie să fie mai mare de 750 kg.

De asemenea, conform legii, este permisă atașarea unui atelaj doar în cazul în care ansamblul format din autovehicul și remorcă nu depășește 3,5 tone. Masa totală maximă autorizată a remorcii trebuie să nu depășească masa proprie a autovehiculului.

Mai exact, greutatea totală combinată a autoturismului și rulotei nu trebuie să depășească 3.500 kg. Greutatea maximă a rulotei nu trebuie să fie mai mare decât a mașinii.

Ce trebuie să facă șoferii cu rulote mai grele

În cazul în care depășesc limitele de greutate menționate anterior, șoferii au nevoie, pe lângă permisul de categoria B, și categoria E. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „categoria BE”.

„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, conform Articolului 30, Punctul 1c, din Hotărârea de Guvern 1391/2006.

Cursul necesar pentru obținerea permisului presupune aproximativ o săptămână. El include mai multe ore de practică în conducerea unei mașini cu remorcă.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și