Prima pagină » Actualitate » Șoferii pot primi AMENDĂ până la 5.800 de lei dacă fac asta. Greșeala banală pe care o fac mulți români

Șoferii pot primi AMENDĂ până la 5.800 de lei dacă fac asta. Greșeala banală pe care o fac mulți români

Șoferii pot primi AMENDĂ până la 5.800 de lei dacă fac asta. Greșeala banală pe care o fac mulți români

Recent, Codul Rutier a fost schimbat, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Modificările aduse Codului Rutier stabilesc amenzi uriaşe pentru şoferii care circulă fără ITP valabil. În acest caz, dacă te vor găsi cu o mașină în trafic fără Inspecția Tehnică Periodică valabilă, poliţiştii vor aplică două amenzi.

Având în vedere că înmatricularea autovehiculului este suspendată automat în momentul în care se constată că ITP-ul nu este valabil, agentul rutier va aplica două contravenţii: una pentru că se circulă fără ITP valabil şi încă una pentru că se suspendă înmatricularea.

Conform Codului Rutier în vigoare, cele două amenzi cumulate pot avea valori cuprinse între 2.610 de lei şi 5.800 de lei, scrie e-juridic.ro.

Potrivit legislației, maşinile deţinute de persoane fizice sunt obligate să obţină un ITP valabil la fiecare doi ani. Autovehiculele care au o vechimae de 12 ani sau mai mult trebuie să treacă pe la verificare în fiecare an. În schimb, proprietarii de autoturisme noi trebuie să meargă la ITP o dată la trei ani.

De asemenea, autoturismele care sunt destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune (în afară de cel al şoferului), cele folosite pentru taximetrie sau pentru închiriere, precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului şoferului, mai mult de 8 locuri trebuie să facă ITP-ul la fiecare şase luni (prima inspecţie se face după doar un an de zile, dar numai în cazul în care au fost noi la data primei înmatriculări în România).

Totodataă, noile reguli te pot lăsa fără permis rapid. Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer ”până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.  Noile reguli prevăd faptul că titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie, scrie avocatnet.ro.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și