Șoferii ar putea avea de-a face cu un nou set de reguli. Șoferii ar putea fi trași la răspundere pentru comportamente agresive sau manevrele de circulație greșite, surprinse pe înregistrări video.
Autoritățile au în vedere noi reglementări care, la momentul de față, se află în stadiul de proiect de lege. Dacă noile măsuri vor fi implementate, șoferii vor putea fi sancționați în baza înregistrărilor video.
„Dacă proiectul de lege va fi aprobat, șoferii români ar putea fi sancționați și în baza unor înregistrări audio-video. Concret, Poliția Rutieră va pune la punct o platformă informatică pentru încărcarea imaginilor, imagini care ar constitui dovezi în cazul comportamentului agresiv al șoferilor. Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducere a vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic și a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la articolul 54 alineatul doi, și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio, video sau video, după caz, se arată în proiect. Concret, prin viitoarea ordonanță se introduce o excepție de la actuala regulă, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate.”, este menționat în proiectul de lege, potrivit Antena 3.
Implementarea proiectului de lege înseamnă că șoferii pot fi pedepsiți pentru anumite manevre ilegale, dar și pentru comportament agresiv în trafic.
„Potrivit proiectului, acesta permite polițiștilor să acceseze și să utilizeze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice pentru a aplica sancțiuni șoferilor în baza acestora. Dacă modificarea va fi admisă, imaginile vor putea fi folosite pentru a sancționa o serie de comportamente în trafic, printre care întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor, schimbarea benzilor de circulație foarte des, accelerare agresivă, apropierea prea mare de vehiculul din față sau folosirea semnalelor acustice și luminoase excesiv.” se mai arată în același proiect de lege, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI: