Șoferul drogat care a provocat tragedia de la 2 Mai a intrat în sevraj în arest. Cum descriu criminaliștii și psihologii starea lui Vlad Pascu
Vlad Pascu, șoferul drogat care i-a spulberat pe șosea pe Roberta și Sebastian, la 2 Mai, a intrat în sevraj în arestul Poliției. El a fost audiat deja de procurorii DIICOT. Starea fizică, dar mai ales psihică, a lui Vlad Pascu nu ar fi deloc bună. Consumator de droguri de la vârsta de 13 ani, tânărul de 19 ani ar fi intrat într-o fază critică a procesului de dezintoxicare.
În mod normal, Vlad Pascu ar trebui să se afle într-un secție de psihiatrie, sub pază și tratament, și nu în arest, fără suport psihologic și toxicologic, susțin sursele Gândul.
“Această abordare este o formă de tortură, care, din cauza grozăviilor comise și a dezvăluirilor din media care au devastat România, par legitime, dau satisfacție publică. Orice interogatoriu al procurorilor în această fază, în acest moment, este contaminat de starea mizerabilă a pacientului, că asta este Vlad acum. Nu cred că declarațiile lui, din această fază, pot fi luate în seamă în rechizitoriul care va constitui baza dosarului penal”, ne spune psihoterapeutul A.C.
Vlad Pascu habar n-are ce i se întâmplă
“Acuză dureri abdominale și articulare, nu doarme absolut deloc și nici nu mănâncă, este extrem de agitat. Are momente în care plânge și momente în care devine agresiv verbal. I s-a făcut o evaluare psihiatrică, iar un medic îl supraveghează.
Durerile fizice date de sevraj sunt reale, iar astfel de pacienți trebuie monitorizați atent. Are pulsul foarte mare și transpiră abundent. A stat de vorba cu avocata sa, dar nu este lucid și nici nu are un discurs lucid. Spune că vrea acasă, nu este conștient de gravitatea faptelor sale. Cere ciocolată tot timpul!”, au mărturisit sursele Cancan.ro.
Ce spune Tudorel Butoi, psiholog criminalist
„Asemenea manifestări nu îi surprind pe cei care știu despre ce este vorba. Dacă ele se manifestă, atunci este strict de competența procurorului care va apela la ajutorul Institutului de Medicină Legală, care să-i ofere o explicație clară asupra celor constatate. Fiindcă doar un act legal și parafat de către un medic legist ne poate ajuta să înțelegem dacă acel tânăr are o responsabilitate integră sau abolită, diminuată a faptelor sale.
Abia atunci cei în cauză vor avea o imagine de ansamblu asupra individului în cauză și a stării sale de discernământ. Pe de altă parte, așa cum l-am putut vedea, din diverse înregistrări pe rețelele sociale, băiatul acesta e unul ce prezintă mari vulnerabilități. Și nu de ieri, de azi, ci de ani buni, de când era încă minor. E dus de vânturi, abulic și condus de o dileală care nu l-a ajutat deloc, semn că a și ajuns unde a ajuns. Este un caz complicat!”, a declarat Tudorel Butoi, psiholog criminalist, colonel de poliție în rezervă, șef al laboratorului psihologic de detecție a comportamentului simulat, în exlusivitate pentru Cancan.
Specialiștii Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au stabilit că Vlad Matei Pascu a consumat șase tipuri de droguri înainte să intre cu mașina în opt oameni. Practic, vorbim despre un adevărat cocktail de droguri.
La „Mina Minovici” s-a găsit în sângele lui Vlad Pascu o combinație de șase substanțe psihoactive. Potrivit adevarul.ro, el nu ar fi consumat șase droguri diferite, ci a luat un „cocktail” pregătit pentru clienții lor de traficanții de droguri.
„În momentul când consumatorul cumpără de la dealer o anumită substanță, aceasta poate fi, pe românește, «botezată» cu alte substanțe, care pot avea mai mult sau mai puțin efecte psihoactive. De exemplu, cocaina poate fi, să spunem așa, completată cu Fentanyl”, afirmă Cristian Oprișan, fostul șef al Serviciului Antidrog Constanța.
Vlad Pascu se droga de la vârsta de 13 ani
Gândul a dezvăluit în exclusivitate că părinții lui Vlad Pascu știau că fiul lor se droghează încă de când avea 13 ani. De altfel, pe numele său ar exista două dosare la DIICOT. Procurorii DIICOT i-au deschis de fiecare dată dosar penal, dar în final cauzele au fost clasate.
În plus, după al doilea dosar închis, Vlad Pascu trebuia să meargă la Agenția Națională Antidrog (ANA) pentru a primi ajutorul specialiștilor. Șefa ANA, Ramona Dabija, a povestit în exclusivitate pentru GÂNDUL cum au reacționat părinții lui Vlad Pascu atunci când au fost chemați să vină cu fiul lor pentru a fi evaluat și ajutat să scape de dependență.
Pe scurt, tânărul cu probleme nu a ajuns niciodată să stea de vorbă cu un specialist pentru că, spune șefa ANA, părinții lui Vlad Pascu nu au răspuns invitației trimise în decembrie 2022.
„Deși noi am invitat familia Pascu, pe Vlad Pascu și pe părinții lui, să vină la ANA pentru a le acorda sprijin psihologic, aceștia ne-au ignorat total, nu ne-au contactat niciodată”, a spus Ramona Dabija, care a precizat că invitația a fost trimisă în decembrie 2022, prin poștă, cu confirmare de primire”, confirmă comisarul șef, Ramona Dabija.