Cercetătorii din Buzău au reușit să dea lovitura cu un soi de varză care a dispărut acum 100 de ani. „Reînvierea” legumei le-a adus o medalie de aur, la Salonul Inovării și Cercetării.
Soiul de varză poartă numele de Licurişca și este bun în special pentru a fi pusă la murat, pentru iarnă.
Leguma are frunze subţiri şi fine, numai bune pentru sarmale sau murat. Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au lucrat 20 de ani până au reuşit să îi dea de urmă în negura trecutului.
„Ea stă la baza multor populaţii locale, care au apărut după 1950”, au spus cercetătorii, citați de Observator News.
Soiul de varză i-a impresionat pe cei prezenți la Congresul Mondial al Horticultorilor din Franţa.
„A fost un parcurs destul de lung, timp în care am studiat peste 26 de provenienţe locale de varză, atât din România, cât şi din Bulgaria şi vecinătate. Am restaurat şi stabilit identitatea şi tipicitatea soiului Licurişca”, spune cercetătoarea Bianca Zamfir.
Descoperirea a fost răsplătită cu o medalie de aur anul acesta, la Salonul Inovării și Cercetării. Licurişca a fost una dintre cele 280 de cercetări prezentate de experţi din România, Polonia, Germania, Arabia Saudită sau Thailanda.
„Rezultatele au fost apreciate pentru că am reuşit să restaurăm caracteristicile. Vorbim de un soi valoros, de un soi distinct, diferit care merită reintrodus în cultură. Este foarte bine aclimatizat la condiţiile predoclimatice a ţării noastre”, afirmă Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Soiul de varză Licurişca va fi omologat anul viitor şi va putea putea fi cultivat din nou. Iar seminţele lui vor rămâne pentru totdeauna în tezaurul Băncii de Resurse Genetice de la Buzău.