Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Soldații rușii au intrat într-un oraș construit lângă Cernobîl, l-ar fi răpit pe primar și au tras focuri de avertisment la un protest al localnicilor

VIDEO | Soldații rușii au intrat într-un oraș construit lângă Cernobîl, l-ar fi răpit pe primar și au tras focuri de avertisment la un protest al localnicilor

VIDEO | Soldații rușii au intrat într-un oraș construit lângă Cernobîl, l-ar fi răpit pe primar și au tras focuri de avertisment la un protest al localnicilor

Trupele ruse au intrat, sâmbătă, în Slavutici, o localitate situată lângă Cernobîl, a anunțat administratorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavliuk, informează CNN.

Potrivit acestui, soldații au tras focuri de armă în aer și au aruncat grenade cu efect paralizant pentru a dispersa un protest al localnicilor. Pavliuk a mai spus că trupele ruse l-au răpit pe Iuri Fomicev, primarul orașului.

Edilul, care făcuse apel la locuitori să vină la protest în centrul orașului, a anunțat că apărătorii orașului au fost copleșiți numeric și că există morți de partea ucraineană.

Ulterior, în cursul după-amiezii, BBC a publicat mărturia unui localnic participant la protest, care a spus că primarul a apărut la miting, indicând că acesta ar fi fost eliberat de ruși. Anterior, rușii ar fi ocupat spitalul orășenesc.

Videoclipuri distribuite pe rețelele sociale și verificate de CNN prin geolocație arătau câteva sute de oameni care scandau „Slavutici este Ucraina” și „Trăiască Ucraina”, în timp ce protestează față de prezența trupelor Moscovei.

Era vizibil și un mare steag ucrainean, care era desfășurat, iar la un moment dat filmarea surprinde detonația unor grenade iar, pe măsură ce oamenii se deplasează prin piață, se aud rafale de armă automată.

Slavutici, orașul construit după dezastrul de la Cernobîl pentru muncitorii centralei nucleare

Intrarea forțelor ruse în Slavutici vine după câteva zile de bombardamente efectuate de ruși asupra orașului, potrivit Antena 3.

Acesta este plasat strategic în apropiere de râul Nipru, la aproximativ 150 de kilometri nord de Kiev și aproape de granița cu Belarus. Potrivit oficialilor locali, orașul a fost izolat încă de la începutul invaziei ruse.

Slavutici a fost construit pentru muncitorii centralei nucleare de la Cernobîl, după ce dezastrul din 1986 a lăsat zona nelocuită.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și