La data de 22 decembrie 2023 va avea loc solstițiul de iarnă, un eveniment care marchează începutul iernii astronomice. Vineri va fi cea mai scurtă zi din an, iar noaptea, cea mai lungă.
În 2023, solstițiu de iarnă pică pe data de 22 decembrie, la ora 05:27, potrivit site-ului astro-urseanu.ro. La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).
În serile de 21, 22 și 24 decembrie Luna trece pe lângă Jupiter, conform sursei citate.
Saturn se vede doar câteva ore după lăsarea întunericului. Imediat cum se face noapte planeta se vede înspre sud, nu foarte sus pe cer, ca o stea singuratică, care nu pâlpâie.
În fiecare zi Soarele este mai aproape unghiular de Saturn și planeta se vede din ce în ce mai puțin timp.
În această perioadă Saturn se află la 1,5 miliarde de km, distanța obișnuită.
Planeta se mai vede încă o lună de pe terasa observatorului, așa că vă invităm să veniți să o vedeți. Dacă nu veniți în perioada următoare va trebui să așteptați să o vedeți în septembrie 2024.
Jupiter se vede mult mai bine, pentru că este mai aproape de noi decât Saturn, de două ori mai aproape. Îl puteți vedea ca pe o stea foarte strălucitoare, imediat cum se face noapte, sus pe cer, înspre sud-est.
Ajunge cel mai sus pe cer la ora 20:30. Jupiter apune la ora 3:30 dimineața.
În seara de 22 decembrie, Luna se va afla în preajma planetei.
Venus răsare cu trei ore înaintea Soarelui și se vede înspre sud-est, începând cu ora 4:30. Planeta este și mai strălucitoare decât Jupiter, dar se vede destul de jos față de orizont.
Ca să o vedeți, priviți pe la 5-5:30 dimineața înspre direcția în care răsare Soarele.