Soluția Elenei UDREA la deficitul bugetar: Reducerea numărului de deținuți
Elena Udrea, fost ministru al Transporturilor, a reacționat joi pe contul său de Facebook în ceea ce privește problemele pe care le are în acest moment România cu situația bugetului.
Potrivit acesteia, o soluție pentru reducerea cheltuielilor pe care le are statul român ar fi reducerea numărului de deținuți.
Ea atrage atenția că autoritățile cheltuie sume importante în fiecare an cu persoanele private de libertate și spune că eliberarea unora dintre ei ar reduce din povara financiară de pe umerii statului.
„Guvernul are o «gaură» de 20 de miliarde de RON în buget, motiv pentru care a trecut la tăierea cheltuielilor.
O soluție ( despre care am mai vorbit) prin care nu doar că ar scăpa de niște cheltuieli inutile, uriașe, dar ar putea și sa aducă bani la buget este reducerea numărului de deținuți.Aşa cum am mai spus, statul cheltuie cu întreținerea unui deținut 7.500 de RON pe luna, cât 4 pensii. În condițiile în care sunt aproape 24000 de deținuți în penitenciare, plus încă vreo 10.000 de arestați preventiv, care stau degeaba, nu muncesc, deci nici nu au cum sa se reabiliteze astfel, trageţi şi dumneavoastră concluziile!”, se arată în postarea Elenei Udrea.
Fostul ministru spune că eliberarea din penitenciare a infractorilor care nu sunt vinovați de fapte care implică violență ar putea contribui la echilibrarea bugetului de stat, atât prin reducerea cheltuielilor, cât și prin, spune aceasta, creșterea încasărilor la buget.
„Dacă dintre aceștia, cei care nu au săvârșit fapte cu violentă și nu sunt un pericol pentru societate ar fi trimiși să-și execute pedepsele la locul de muncă, nu doar că s-ar economisi banii plătiți pentru întreținerea lor, dar s-ar și încasa sume importante la buget; plus avantajul reabilitării lor și al reintegrării în societate prin munca. Totodată, acestora li s-ar da și posibilitatea de a fi alături de familii și de a se putea îngriji de acestea, așa cum se întâmplă în toată Europa.
Un calcul exemplificativ ne arata că, dacă din cei 24.000 de deținuți, un minim de 9.000 ar executa pedepsele în libertate la locul de muncă și fiecare ar cotiza 1.000 de RON pe lună la bugetul de stat, la care s-ar adăuga taxele și impozitele aferente, ar însemna că, în loc să cheltuie 68.000.000 de Ron pe lună, statul ar încasa aproximativ 24.000.000 de Ron pe acelaṣi interval de timp.
În plus, astfel s-ar găsi și forța de muncă atât de necesară pentru sprijinirea economiei şi, implicit, a bugetului ţării noastre”, mai transmite Udrea.
Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica după decizia CCR privind prescripția
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a scăpat de dosarul Hidroelectrica, în care era acuzată de trafic de influență, după ce Curtea de Apel București a constatat că faptele s-au prescris, în baza deciziei CCR în acest sens.
Instanța a dispus, însă, confiscarea a 3,4 milioane de euro.
În acest dosar mai era inculpat și jurnalistul Dan Andronic, care scapă și el de acuzațiile de mărturie mincinoasă în baza aceleiași decizii a Curții Constituționale.
În acest dosar, Udrea era acuzată că a primit de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ.