Soluția fabuloasă găsită de un fermier oltean, din cauza costurilor mari la încălzire. A trecut centrala pe… coji de nucă!
Este posibil ca anul viitor să avem mult mai târziu legume în piețe, și asta pentru că vor fi plantate în solarii mult târziu decât de obicei, din cauza costurilor mari la încălzire.
Fermierii caută soluții pentru a face economie, mai ales cei care au în solarii și în acest moment legume, dar în special cei care cultivă pentru programul „Tomata”, deoarece roșiile au nevoie de căldură.
Cei mai mulți spun că vor planta mult mai târziu ca de obicei, pentru a mai reduce din costurile la încălzire, dar încearcă și să folosească alt combustibil pentru centrale, decât lemnele și cărbunii.
Valentin Vasile este unul dintre marii legumicultori din comuna Scărișoara, din județul Olt. Fermierul a găsit soluția salvatoare pentru a reuși, cât de cât, să producă la fel de multe legume și la iarnă. A trecut centrala termică pe coji de nucă, pe care le obține de la producătorii care comercializează miez de nucă. Prețul este de 500 de lei pentru o tonă.
„Momentan ieși la un preț mai bun, am dat un avans și aștept să livreze marfa”
„Momentan ieși la un preț mai bun, am dat un avans și aștept să livreze marfa. Dar dacă se scumpesc și ăștia… Lemnul este la 700 de lei tona, cojile de nuci sunt mai ieftine. A fost o centrală pe peleți și o folosesc cu coji de nuci”, spune fermierul.
Costurile cu încălzirea solariilor s-au dublat anul acesta.
În județul Olt, în 2022 au fost cei mai mulți beneficiari ai programului „Tomata”. Peste 5.500 de legumicultori au primit subvenții de câte 4.000 de euro.
Solariile cu căpșuni, îngropate în pământ
În comuna doljeană Mârșani este timpul de recoltă. Ferma lui Robert produce căpșuni tot timpul iernii, într-un solar săpat la 2 metri sub pământ, unde căldura se menține cu 15 grade mai mult decât în exterior. Acesta are și afară plante și nu e nicio diferență între fructe.
Costurile s-au dublat, însă, la răsaduri și îngrășăminte. Aici nu a putut să reducă din cheltuieli.