O familie din Cluj a reușit să devină complet independentă din punct de vedere al utilităților după ce a construit o agropensiune care nu este conectată la rețelele naționale de electricitate, apa, încălzire sau canalizare.
Curentul electric provine din panourile fotovoltaice, iar apa dintr-o fântână. Astfel, produc tot ce consumă și nu plătesc nicio factură.
Aidan Andon, un pictor din București, a decis, împreună cu soția sa , în urmă cu aproximativ patru ani, să se mute în Cluj și să caute un loc potrivit pentru a-și împlini visul, de a trăi sănătos, în comuniune cu natura.
Astfel, au construit la 22 de kilometri de Cluj-Napoca, mai exact în comuna Ciurila, o agropensiune care nu este conectată la nicio rețea națională. Își produc singuri electricitatea, o stochează în baterii și apoi o consumă după bunul plac.
„Am găsit varianta de panouri foto-voltaice şi acumulăm în baterii. Noaptea folosesc în principiu din baterii și avem şi un generator. Încercăm să găsim soluţii. Sunt 50 de panouri, iar sistemul ajută chiar şi când soarele nu bate direct pe panouri”, spune Aidan Andon, proprietarul agropensiunii din Cluj, potrivit antena3.ro.
Familia are și o fântână săpată, iar apa se adună într-un bazin. În plus, există și o stație de epurare, iar apa reziduală, după ce este curățată și tratată, se întoarce în grădină pentru irigare.
„Avem o mini-stație de epurare pentru că folosim apa foarte multă şi atunci am găsit soluția asta, unde sunt câteva bazine, trece prin filtre şi se întoarce înapoi în gradină”, spune Aidan Andon- proprietar agropensiune.
Au și o centrală pe peleți care asigură căldura în agropensiune, iar costurile sunt minime.
„Aici e inima călduroasă a locației, centrala pe peleţi şi de anul asta folosim şi boabe de porumb”, mai spune bărbatul.
Investiția inițială s-a ridicat la 500 de mii de euro.
„Au fost toţi banii familiei. Am vândut casa şi am ajuns la Cluj ca să facem această afacere. Tot proiectul a costat 500 de mii de euro şi vorbim de căsuțe, de restaurant, tot de la partea energetică până la sistemul de filtrate a apei şi până la centrală”, a mai spus Aidan Andon.
Agropensiunea autonomă a devenit de-a lungul timpului o atracție turistică cautată mai ales de străini. Oaspeții au parte de mâncăruri gătite cu produse naturale din curte și pot interacționa cu animalele domestice de la stână.