Soluțiile PSD pentru ca Ministerul Energiei să elaboreze actul normativ privind reducerea prețurilor la carburanți
PSD a prezentat miercuri, prin intermediul unui comunicat, soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial. Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite.
De altfel, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.
„Totodată, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL (Ionuț Stroe-n.r.), intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi, deci, o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, se mai arată în comunicat.
Din punct de vedere procedural, însă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți, mai precizează sursa citată.
PNL, apel la ministrul Finanțelor, după scumpirea carburanților: Adrian Câciu trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului
Partidul Naţional Liberal a transmis, printr-o postare pe Facebook, un apel la ministrul Finanțelor, social-democratul Adrian Câciu, pentru a prezenta o analiză cu principalele scenarii de intervenție privind scumpirea la pompă ale carburanților.
O analiză de specialitate arată că acesta s-a majorat cu peste 60% față de aceeași zi a anului trecut, iar creșterea este estimată să continue în perioada următoare.
Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale, iar Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă, a transmis Partidul Național Liberal, pe Facebook, adăugând că, în paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC.
„Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor. Ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului. Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, au transmis reprezentanții PNL.
Premierul Nicoale Ciucă a cerut controale
Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a spus, luni, într-o declarație de presă, că prețurile la carburanți ar trebui plafonate, precizând că măsura ar trebui să fie discutată în cadrul coaliției de guvernare.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice prețurile la carburanți.
„Vom aproba OUG privind combaterea acțiunilor speculative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în perioada pandemiei de Covid, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina. Avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că e important să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă, pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, înainte de începerea ședinței de Guvern.
Premierul a cerut Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice „elementele de preț la carburanți astfel încât să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți”.