Sondaj CURS: PSD conduce în intențiile de vot pentru parlamentare. Ce îi îngrijorează cel mai tare pe români în acest moment | GALERIE FOTO
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 35% din voturi, fiind urmat de PNL, cu 23%, AUR, cu 12 procente și USR, cu 11%, potrivit unui sondaj CURS realizat în perioada 28 martie – 11 aprilie.
Față de sondajul anterior, unele partide înregistrează mici scăderi (PSD 1%, AUR 2%), în timp ce PNL și USR au câștigat trei procente, iar PMP reușește să atingă pragul electoral.
UDMR se menține la 5% din intențiile de vot, iar PMP reușește și el să atingă acum pragul electoral, potrivit sondajului.
Referitor la fosta alianță dintre PNL și USR, 40% dintre respondenți spun că aceasta a fost inutilă, 24% spun că a fost „foarte inutilă”, 19% au considerat-o utilă, în timp ce 4% au considerat-o foarte utilă.
În ceea ce privește alianța PNL-PSD, 38% susțin că este utilă, 31% o consideră inutilă, 12% spun că este „foarte inutilă”, în timp ce 6% o consideră foarte utilă.
Biserica și Armata rămân instituțiile în care românii au cea mai mare încredere
Potrivit aceluiași sondaj, românii continuă să aibă cea mai mare încredere în Biserică (67%) și Armată (64%). Instituțiile în care românii au cea mai puțină încredere sunt Președinția (17%), Parlamentul României (16%) și partidele politice (10%).
Mai bine de trei sferturi dintre respondenți (77%) spun că situația din România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 17% susțin că România merge mai degrabă într-o direcție bună.
Peste jumătate dintre subiecți (53%) au declarat că principala lor îngrijorare privind România este, în acest moment, creșterea prețurilor la produsele alimentare și la energie. Pe locul al doilea în topul grijilor românilor se află războiul din Ucraina (18%), urmat de corupție (9%), situația sistemului sanitar (6%), neînțelegerile la nivel politic (5%), pandemia de COVID (3%) și starea sistemului de învățământ (2%).
Sondajul a fost realizat la comanda PNL în perioada 28 martie – 11 aprilie, pe un eşantion probabilist, multistadial, stratificat, de 2.750 de repondenţi în vârstă 18 ani şi peste, faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-1,9% la un nivel de încredere de 95%.