Sondaj: Peste 90% din ucraineni cred că vor câștiga războiul cu Rusia. Cât de prietenoasă consideră ei că este România
Un al cincilea sondaj de opinie realizat la nivel național arată că 93% din ucraineni, cel mai mai mare procent de până acum, cred în victoria în fața Federației Ruse, care le-a invadat teritoriul acum 25 de zile, dar un procent mai mic consideră că acest conflict se va sfârși repede.
Încrederea în victoria țării lor a fost exprimată de 93% din ucraineni și prevelează în toate regiunilr, potrivit celui de-al cincilea sondaj național realizat de Rating Group și citat duminică de Kyiv Independent.
Acesta a fost realizat în 18 martie, iar rezultatele arată că 77% din ucraineni cred că lucrurile din țară merg în direcția bună.
Aproape jumătate (47%) din respondenți spercă că Ucraina va reuși să învingă Rusia în următoarele săptămâni, în vreme ce un sfert (23%) cred că războiul va dura câteva luni. Doar 12% cred că războiul se va sfârși abia peste jumătate de an sau chiar mai mul, iar 17% din cei chestionați nu au putut răspunde.
Cele mai prietenoase state
Potrivit sursei citate, țările cele mai prietenoase pentru Ucraina sunt considerate Polonia, Lituania, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite. Următoarele state prietenoase ar fi, conform percepției ucrainenilor, Cegia, România, Republica Moldova, Slovacia, Turcia, Franța și Slovenia. Doar jumătate dintre responsenți consideră pretenoase Ungaria, Gerogia și Germania.
De la debutul invaziei, din 24 februarie, atitudinea față de România s-a îmbunătățit, conform sursei citate.
La capătul opus, principalii dușmani sunt Federația Rusă (98%) și Belarus (84%).
Potrivit declarațiilor de sâmbătă ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, sunt aproximativ 80.000 de ucraineni care au decis sa rămână în România, din cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului, au intrat în România – deci aproximativ 15% – iar 30.000 sunt copii.
În contextul în care războiul din Ucraina împlinește aproape o lună, Guvernul român se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților ucraineni, respectiv măsuri de protecție pentru cei care vor să rămână în România.