ȘORICIUL riscă să devină un aliment de lux pentru mulți români, în acest an. Cât costă acum, cu doar câteva zile înainte de Crăciun

Publicat: 20 12. 2024, 09:02
Actualizat: 20 12. 2024, 09:05
FOTO - Caracter ilustrativ

Șoriciul este o delicatesă preferată de mulți români, dar riscă să devină un produs de lux. Prețul au explodat, în ultimele luni, specialiștii în domeniu precizând că s-au înregistrat scumpiri de 15%, după ce sectorul creșterii porcilor a suferit puternic din cauza pestei porcine.

Astfel, în unele magazine, șoriciul a ajuns să coste mai mult decât celebra ciocolată Dubai, notează Antena 3.

În anumite centre comerciale, o porție de 150 de grame de șorici de porc costă chiar și 12 lei, dar prețurile pot să fie și mai mari, în funcție de zonă, de vânzător, precum și de tipul de șorici.

„Șoriciul s-a scumpit în ultima perioadă cel mai mult, dar și toba și produsele de casă, caltaboș, lebăr, care au un proces mult mai amplu de pregătire. Abatoarele române se găsesc din ce în ce mai puține, porcul nu-l găsim efectiv cum îl găseam înainte”, a declarat Cristina Mihai, comerciant, potrivit sursei citate.

Tarifele au urcat înainte de sărbători nu doar în măcelării, ci și în piețe, unde produsele din carne de porc sunt mult mai scumpe în comparație cu anul trecut.

De exemplu, mușchiul de porc se comercializează acum la 41 de lei kilogramul, cu 46% mai scump decât anul precedent, iar cârnații proaspeți au ajuns la un preț de 44 de lei, adică o majorare de 28% față de sărbătorile trecute.