Astfel, anul acesta un kilogram și jumătate de șorici, care reprezintă cantitatea care se poate obține de pe o singură carcasă, costă în medie 90 de lei. De acești bani se pot cumpăra, spre exemplu, trei kilograme de mușchi sau de cotlet de porc.
„Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva”, spune Ionuț Anghel, proprietar carmangerie, potrivit stirileprotv.ro.
Client carmangerie: „Cât am cumpărat? De vreo 70 de lei”
„Cât am cumpărat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele”, este de părere un client.
”Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul”, spune Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc.
Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel si jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un stratul gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.