Sorin Cîmpeanu: „Doar 18% din școlile din România au cabinete medicale școlare”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în contextul discuțiilor aprinse despre testarea COVID în școli, că doar 18% din acestea au cabinete medicale.
„Poate că nici noi, nici Ministerul Sănătății nu am făcut suficient de mult pentru promovarea importanței și necesității testării în școli. E posibil, va trebui să insistăm și mai mult.
Milionul de teste nefolosit să fie folosit pentru testarea adulților. E o nevoie de testare atât de mare în rândul societății românești, încât sunt sigur că-și găsesc aplicabilitate și utilitate. Nu sunt ale Ministerului Educației, ele sunt la DSP-uri.
Dacă n-a existat cabinet medical școlar în unitatea respectivă, și doar 18% din școlile din România au cabinete medicale școlare, nu s-a putut interveni atât de repede pe cât ar fi trebuit pentru prelevarea testelor.
Aici vorbeam de disponibiliatea personalului medical din DSP-uri pentru a testa când un elev prezintă simptome specifice”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.
Noi contre între Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu. Ministrul Educației: „Vom propune deschiderea școlilor fără testare”
Contrele între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pe tema testelor COVID în școli, au continuat și duminică, după conferința lui Vlad Voiculescu. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli, atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul fizic.
Andreea Moldovan, despre testele de salivă COVID: „Oferă un fals sentiment de siguranță printr-un test negativ” (VIDEO)
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, în timpul conferinței cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susținută duminică, 4 aprilie, că testele de salivă COVID nu sunt utile ca test de screening și oferă „un fals sentiment de siguranță”. Declarațiile vin în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus, la sfârșitul lunii februarie, că este de acord cu utilizarea testelor non-invazive, pe bază de salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță să fie optimă și elevii să nu fie „traumatizați” de experiența recoltării.