Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu joacă pe cartea digitalizării. „În orice sală de clasă din țară, va exista o tablă interactivă”

Sorin Cîmpeanu joacă pe cartea digitalizării. „În orice sală de clasă din țară, va exista o tablă interactivă”

Sorin Cîmpeanu joacă pe cartea digitalizării. „În orice sală de clasă din țară, va exista o tablă interactivă”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat vineri, într-o conferință de presă care a avut loc la Iași, în cadrul Consiliului Național al Rectorilor, că toate școlile din România vor fi dotate cu tablă interactivă. „Este o schimbare radicală de la creta pe tablă la tabla electronică”, a declarat Sorin Cîmpeanu în timpul conferinței de presă.

Ministrul a precizat că până acum a fost finalizată o primă rundă în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, în care finanțarea totală este de 534 de milioane de euro. În prima rundă vor fi finanțate cu 190 de milioane de euro 1.391 de școli, 80% dintre școli fiind din mediul rural. În a doua rundă este estimat să fie finanțate 3.500 de școli, urmând ca astfel să fie incluse toate școlile din țară.

„În această finanțare, pentru prima oară, sunt eligibile o serie de cheltuieli integrate – de la meditații pentru elevi până la achiziționarea de materiale sportive, materiale informative și până la participarea acestor copii, care în general sunt expuși unui risc de abandon școlar și au posibilități reduse de finanțare, la excursii sau tabere la mare sau la munte”, a explicat ministrul Educației la Iași.

În Ordinul nr. 3497/2022 pentru aprobarea standardelor de echipare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu echipamente tehnologice este precizat că fiecare sală de clasă va fi dotată obligatoriu cu tablă interactivă. „Finanțarea medie pentru sălile de clasă dintr-o școală este de 72.000 de euro, ceea ce va da posibilitatea ca în orice sală de clasă să existe acea tablă interactivă inteligentă. Este o schimbare radicală de la creta pe tablă la tabla electronică”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai explicat că achiziționarea tabelelor interactive este obligatorie, însă celelalte echipamente necesare digitalizării vor fi stabilite de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de necesități.

„Prin ghid vom stabili diferențele pentru că sunt școli care au 30 de săli de clasă și școli care au doar 4 – 5 săli. Înțelegem că nivelul de competență digitală al cadrelor didactice din România este diferit, însă un profesor care are minime competențe digitale va putea să scrie cel puțin cu markerul pe tabla electronică la fel cum scrie cu creta pe tablă. Este deja un avantaj imens.

Nu vorbesc de faptul că nu mai trebuie șters și se poate derula ecran după ecran, vorbesc de faptul că ceea ce predă profesorul în sala de clasă se poate transfera instantaneu pe orice device al elevului, fie că este telefon portabil, tabletă, laptop, calculator, fie că este prezent în sală sau că este acasă, el va putea să aibă acces nemijlocit la lecția predată de profesor”, a completat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației este prezent în perioada 7 – 9 aprilie la Consiliul Național al Rectorilor care are loc la Iași, alături de secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Tudor Prisecaru.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul ... vezi toate articolele

Citește și