UPDATE: Sorin Cîmpeanu, anunțuri despre noul an școlar. Ce spune ministrul Educației despre petiția pentru demiterea sa
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că marți va avea loc o întâlnire cu prefecții și cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene, pentru pregătirea începerii noului an școlar.
Potrivit ministrului, la discuțiile de marți urmează să participe și premierul Nicolae Ciucă.
UPDATE: Ministrul Educației a anunțat pe Facebook că, în urma întrunirii Comisiei pentru Dialog Social, au fost decise următoarele:
- În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.
- Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis, in acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat.
- În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022.
Aceste noi măsuri se vor aplica începând cu anul școlar 2022-2023, potrivit ministrului.
„Mâine dimineaţă vom avea o întâlnire cu toţi prefecţii şi cu Inspectoratele Judeţene, pentru a vedea stadiul pregătirii şcolilor. La întâlnire va participa şi premierul României”, a declarat ministrul.
Totodată, Cîmpeanu a spus că a participat la o întâlnire a Comisiei pentru Dialog Social, unde au fost discutate „ subiecte precum admiterea în liceu, modul de abordare a burselor elevilor, pentru că a crescut bugetul de burse anul acesta, la rectificare, cu 300 de milioane de lei, modul de organizare examenului de Bacalaureat 2023 şi lucruri care ţin de pregătirea şcolilor””, potrivit G4Media.
Sorin Cîmpeanu, despre petiția pentru demiterea sa: „Orice petiție este un drept cetățenesc”
În ceea ce privește petiția lansată pe platforma Declic prin care „se solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, autorul moral al proiectului «România Educată», demiterea de urgenţă a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precum şi retragerea proiectelor legislative propuse de Ministerul Educaţiei”, ministrul a declarat că „orice petiţie este un drept cetăţenesc, constituţional, ce trebuie să fie respectat”.
„Cetăţenii au dreptul să facă aceste petiţii, pe orice temă. Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături. Este un drept pe care îl au şi este foarte bine să fie exercitat. Eu am datoria să explic ce se întâmplă cu privire la aceste proiecte de legi ale Educaţiei. În momentul de faţă, centralizăm multe mii de amendamente, au fost propuneri foarte bune, rezultate pe parcursul celor 43 de zile de dezbatere şi peste 75 de întâlniri. Astăzi (luni, n. red.) voi anunţa un stadiu intermediar al preluării acestor propuneri, multe dintre ele constructive, care fac din proiectele legilor educaţiei proiecte şi mai bune, ce vor fi înaintate Parlamentului”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a mai atras atenția și că „Parlamentul este cel care adoptă legile, nu Ministerul Educaţiei”.