Sorin Oprescu află azi dacă va fi eliberat din închisoare. Un complet de judecată de la Curtea de Apel din Atena va judeca în regim de urgență soarta fostului primar al Bucureștiului. În fața instanței, el a spus că este condamnat politic și că nu a fugit de autorități.
UPDATE ora 12:40 – Sorin Oprescu rămâne în arest
Sorin Oprescu rămâne în arest, pentru încă zece zile, au decis judecătorii eleni. La finalul acestei perioade urmează să se judece apelul depus de fostul edil în cazul sentinței de vineri.
UPDATE ora 11:00 – Sorin Oprescu cere să stea în apartamentul închiriat de fiul său în Atena
La Curtea de Apel din Atena a început, la ora 10:30 judecarea dosarului lui Sorin Oprescu, care încearcă să convingă instanța că până la judecarea extrădării poate să fie eliberat și să aștepte sentința la domiciliul din Grecia care este închiriat pe numele fiului sau.
Oprescu a susținut în față instanței că este un condamnat politic, pedeapsa a fost o surpriză la care nu se aștepta și că el este nevinovat, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.
Procurorul a luat cuvântul și a subliniat că pedeapsa dată fostului edil este foarte mare și că până la decizia extrădării acesta, în opinia sa, ar trebui să stea în arest.
Pe de altă parte, Oprescu a spus că nu a fugit, nu s-a ascuns, iar fiul său are locuința acolo care este și domiciliul său din Grecia. Fiul lui Oprescu este prezent în sala de judecată și la rândul sau a explicat judecătorilor că tatăl sau nu este un fugar și că nu s-a ascuns de autorități.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Fostul primar general al Capitalei a ajuns, vineri, în jurul orei 08:30, la sediul instanței din Grecia. Oprescu era încătuşat, alături de un alt deținut.
Sunt două variante posibile pentru Sorin Oprescu: fie va fi lăsat în libertate vineri, urmând ca într-un termen de maximum 40 de zile să i se decidă extrădarea, fie se întoarce în spatele gratiilor în acelaşi penitenciar, transmite Antena 3.
Conform sursei citate, fostul primar al Capitalei este încarcerat în una dintre închisorile cele mai rău famate ale Greciei.
Fostul primar general al Capitalei a fost arestat, în urmă cu câteva zile, dar avocaţii lui au atacat imediat decizia, spunând că Sorin Oprescu poate aştepta în libertate decizia de extrădare.
Magistraţii greci au decis foarte repede – în doar două zile – să îi analizeze dosarul.
Între timp, avocații din România lucrează la recursul în casație pe care il vor depune la Înalta Curte de Casație. Pe de alta parte, dacă Sorin Oprescu va plăti prejudiciul de 150.000 de euro la București, atunci îi va fi ridicat sechestrul pe care CAB l-a impus prin decizia de condamnare.
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită. Decizia a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel București și este definitivă.
Instanța a decis și confiscarea a 102.000 de lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor imobile deținute de fostul edil.
În același dosar, fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare. Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare.
Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) a fost condamnat 6 ani și 10 luni închisoare. Instanța de fond (Tribunalul București) îl condamnase pe Sorin Oprescu la 5 ani și 4 luni de închisoare, astfel că sentința de vineri a Curții de Apel dublează, practic, condamnarea.
Sorin Oprescu a fost găsit vinovat că a primit, în septembrie 2015, 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor.
Potrivit procurorilor, banii ar proveni din fapte de corupție.
În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.
Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.