Prima pagină » Actualitate » Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul în care era acuzată de luare de mită în formă continuată.

Sentința dată de un complet de la Tribunalul Cluj, după mai bine de trei ani de judecată, nu este definitivă.

„În baza art. 396 alin. (2) C.proc.pen., cu reţinerea art. 36 alin. (1) C.pen., condamnă pe inculpata Pintea Sorina la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), prev. de art. 289 alin. (1) C.pen., cu reţinerea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen.

În temeiul art. 67 alin. (2) C.pen., interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public, prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C.pen., pe o durată de 3 ani, care se execută în condiţiile art. 68 alin. (1) lit. c) C.pen”, se arată în decizia Tribunalului Cluj.

Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Sorina Pintea a fost reținută și apoi arestată preventiv, respectiv din 29 februarie 2020 până în 6 martie 2020.

Prin aceeași sentință, judecătorii au dispus luarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale a sumei de 10.000 de euro (echivalent în lei la data de 20 decembrie 2019) de la Sorina Pintea. În acest sens, a fost menținut sechestrul asigurător instituită de procurorii DNA în 19 martie 2020, asupra unor imobile ale Sorinei Pintea, respectiv:

  • ”cotă 1/1 din terenul extravilan în suprafaţă de ….bun comun cu soţul G.O.,
  • cotă 1/7 din terenul extravilan în suprafaţă de …., bun comun cu soţul G.O.,până la concurenţa sumei de 47.736 lei”.

Sorina Pintea a fost obligată, prin decizia Tribunalului Cluj, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 17.407 lei.

Apărarea fostului ministru Sorina Pintea a anunțat deja că va contesta decizia. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj urmează să decidă, la finalul judecării dosarului, dacă fostul ministru al Sănătății va ajunge în penitenciar pentru fapta de corupție de care a acuzat-o Direcția Națională Anticorupție, dacă va primi o pedeapsă cu suspendare sau va fi achitată.

Sorina Pintea, trimisă în judecată pentru luare de mită, de 10.000 de euro

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, în 2020. Direcția Națională Anticorupție a pus atunci sechestru pe 2 terenuri ale fostului ministru.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sorina Pintea pentru luare de mită. Sorina Pintea ar fi luat mită 10.000 de euro şi 120.000 de lei, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, când ocupa funcţia de director al Spitalului de Urgenţă din Baia Mare.

Potrivit DNA, banii reprezintă 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect „proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare bloc operator- sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică.

Arestată preventiv în 2020

Pe 28 februarie 2020, Sorina Pintea a fost prinsă în flagrant când primea a doua tranşă de bani, 120.000 de lei.

Procurorii arătau, la acel moment, că Sorina Pintea ar fi spus „super tare” după ce a aflat că a primit banii.

Pe 29 februarie 2020, Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Aceasta a stat în arest doar până pe 6 martie 2020, când un complet de judecată de la Curtea de Apel București i-a admis contestația și a dispus plasarea ei sub control judiciar.


CITEȘTE ȘI:

Lichidatorul AFACERILOR lui Sever Mureșan vrea, după 30 de ani, pachetul majoritar al First Bank, în curs de vânzare. Cât ar accepta la negocieri

Directorul Direcției Energie al Complexului Energetic Oltenia a fost REȚINUT. Este acuzat de luare de mită

Trecut dubios și căsnicii cu probleme pentru primarul din Câmpina. De frica soțiilor, și-a trecut CASTELUL pe numele mamei

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele

Citește și