Prima pagină » Actualitate » ȘOSEAUA din România care rivalizează în frumusețe cu Transalpina și Transfăgărășan. Motivul pentru care este unică în țara noastră

ȘOSEAUA din România care rivalizează în frumusețe cu Transalpina și Transfăgărășan. Motivul pentru care este unică în țara noastră

ȘOSEAUA din România care rivalizează în frumusețe cu Transalpina și Transfăgărășan. Motivul pentru care este unică în țara noastră

Una dintre șoselele din România rivalizează în frumusețe cu Transalpina și Transfăgărășan, mult mai celebre. Totuși, acest drum este cu adevărat unic și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu.

Spre deosebire de alte locuri, România a fost, într-adevăr, binecuvântată de Dumnezeu, iar natura ne oferă zilnic câte un spectacol incredibil.

Toamna este un anotimp special, iar peisajul care se deschide privitorilor în octombrie și noiembrie cu greu poate fi găsit în altă parte.

Cheile Vălișoarei, minunăția din centrul România

Un fotograf a vrut să se convingă că așa stau lucrurile și a surprins imagini de poveste cu peisajul de toamnă din Cheile Vălișoarei.

Amplasată într-o zonă calcaroasă, Cheile Vălișoarei (Aiudului) au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m. La dreapta, ele sunt dominate de Vârful Bogza (814m), iar pe versantul din stânga stă Pleaşa Cornilor (722 m) şi Vârful Răchiş (779 m). Între chei, pe ambii versanţi, regăsim peşteri și multe formațiuni carstice – lapiezuri, bolţi, arcade. Punctele de interes sunt peșterile Puculea și Sandului, vârfurile Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație naturală de tip botanic și geologic. Aici au fost descoperite și identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele protejate prin lege, cum sunt stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata).

Pe versantul drept al Cheilor Vălișoarei se regăsește traseul 12 PR, cu puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și spre Templul Cavalerilor. În primă fază, poteca marcată urcă paralel cu drumul județean, după care se apropie de stânci și ajunge sub intrarea de la Peștera Puculea.

Și Vf. Bogza Mare este un obiectiv de neratat, căci oferă o priveliște impresionantă asupra întregii văi.

Pe muntii-nostri.ro se recomandă ca, după ce ocolim amfiteatrul stâncilor și o zonă de lăstăriș, să continuăm pe culmea care duce pe Vf. Bogza Mică, un alt loc spectaculos, cu o priveliște ca în basme.

CITEȘTE ȘI:

Șoseaua din România care a scumpit de opt ori terenurile în zonă. Cât costă metrul pătrat

DRUMUL secret din creierii munților spre legendarul sat al „haiducilor”. E un loc plin de istorie și legende românești ce dăinuiesc și astăzi

Cea mai nouă și spectaculoasă șosea din România. Rivalizează în frumusețe cu Transalpina și Transfăgărășan

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și