Spania a aprobat primul vaccin Covid-19 pentru studii clinice la om. Compania, specializată în vaccinuri veterinare, va produce 400 de milioane de doze anual

Spania a aprobat primul vaccin Covid-19 pentru studii clinice la om. Compania, specializată în vaccinuri veterinare, va produce 400 de milioane de doze anual
Publicat: 12/08/2021, 15:40

Agenția spaniolă de medicină și produse de sănătate (AEMPS) a autorizat miercuri primul studiu clinic uman cu vaccinul PHH-1V împotriva Covid-19, dezvoltat de compania farmaceutică spaniolă Hipra . Este pentru prima dată când un vaccin spaniol Covid-19 este aprobat pentru studii umane.

Studiul clinic în stadiu incipient va recruta zeci de participanți din spitalele spaniole pentru a testa siguranța și tolerabilitatea medicamentului, precum și imunogenitatea și eficacitatea acestuia, a declarat agenția pentru medicamente într-un comunicat, citat de El Pais.

Studiul de fază 1 vizează testarea siguranței, toleranței, imunogenității (capacitatea de a provoca un răspuns imun) și a eficacității. Acesta va compara candidatul vaccin PHH-1V cu alte vaccinuri care au fost autorizate pentru utilizare la om. Treizeci de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt așteptate să fie implicate în această primă fază. Vaccinul va fi testat pe voluntari care nu au avut coronavirus și nici nu au primit vreo doză de vaccin Covid-19 . De asemenea, voluntarii nu vor ști dacă primesc vaccinul PHH-1V sau dacă fac parte din grupul de control, căruia i se vor administra două doze de vaccin autorizat care utilizează tehnologia ARN messenger , cum ar fi Pfizer-BioNTech, la un nivel de trei interval săptămânal.

Un comitet independent va monitoriza voluntarii pentru eventualele efecte adverse sau cazuri de infecții. Procesul este de așteptat să dureze luni, dar AEMPS nu a subliniat un anumit interval de timp. Potrivit lui Hipra, ar putea începe faza de fabricație în puțin peste 60 de zile și se așteaptă să aibă autorizația Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) până în primul trimestru al anului 2022.

De la 400 de milioane la 1,2 miliarde de doze

Compania spaniolă Hipra, cu sediul în Amer, în provincia Girona, a raportat că va putea produce 400 de milioane de doze de vaccin PHH-1V pe parcursul anului 2022. Vaccinul nu trebuie depozitat la temperaturi ultra-reci și poate să fie păstrat la temperaturi cuprinse între 2 ° C și 8 ° C, ceea ce facilitează depozitarea și distribuția.

Dacă rezultatele studiului uman sunt pozitive, compania prognozează că va putea începe producția în octombrie și va livra primul transport de 75 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an. Dacă totul merge la plan, Hipra se așteaptă să poată livra 400 de milioane de doze în 2022 și să crească până la 1,2 miliarde în 2023.

Hipra este specializată în principal în vaccinuri de uz veterinar și are mai mult de o jumătate de secol de experiență. Dar, așa cum explică compania pe site-ul lor : „Virușii care afectează animalele și oamenii prezintă mari asemănări biologice, astfel încât cunoștințele și experiența noastră în epidemiologie oferă o valoare adăugată ridicată”.

Hipra are peste 2.000 de angajați care lucrează în întreaga lume și 39 de filiale de operare și distribuție. Compania are, de asemenea, două fabrici de producție, în Spania și Brazilia, trei centre de cercetare și dezvoltare în aceste două țări, precum și în Statele Unite și 11 centre de diagnosticare la nivel global.

Alți candidați la vaccin din Spania

Decizia de a autoriza vaccinul PHH-1V pentru studiile clinice la om vine la două săptămâni după ce unui alt candidat la vaccin, dezvoltat de agenția de cercetare spaniolă CSIC, i s-a refuzat aceeași autorizație. Această echipă, condusă de virologul Mariano Esteban, ceruse permisiunea de a începe un proces de fază 1 de la AEMPS, dar agenția a spus că trebuie să vadă mai multe date înainte de a putea da undă verde. Echipa lucrează acum pentru a furniza aceste informații.

Ministerul Spaniol al Sănătății și Ministerul Științei susțin, de asemenea, un candidat la vaccin, dezvoltat de cercetătorii Luis Enjuanes și Isabel Sola. Acest candidat prezintă un prototip de mesager ARN și este în prezent testat pe animale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Cum a ajuns un bărbat din Olanda să aibă 1.000 de copii cu sute de...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Vremea 8 iulie - 5 august 2024. Val de aer tropical în Luna lui Cuptor....
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta:...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Armată obligatorie pentru femei. Decizia pune țara pe jar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Maria Constantin, despre momentul când Marcel Toader a extras abuziv sume mari din contul Gabrielei...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
George Rotaru, povestea primului român care a concertat la Las Vegas | EXCLUSIV „ALTCEVA CU...
×