Prima pagină » Actualitate » SPANIA nu mai e „țara făgăduinței” pentru români – Salarii mici, viață scumpă și un val masiv de întoarceri acasă

SPANIA nu mai e „țara făgăduinței” pentru români – Salarii mici, viață scumpă și un val masiv de întoarceri acasă

Comunitatea românilor din Spania a scăzut dramatic în ultimul deceniu, cu aproape 30%. Salariile insuficiente, costurile ridicate ale vieții și șomajul au determinat tot mai mulți români să se întoarcă în țară sau să își încerce norocul în alte state din Europa.

În ultimii ani, numărul românilor care trăiesc în Spania a scăzut semnificativ. Conform Institutului Spaniol de Statistică, de la aproape 900.000 în 2012, s-a ajuns la doar 600.000 în prezent. Regatul iberic, care odinioară era o destinație preferată de mulți emigranți, întâmpină dificultăți în integrarea lor pe piața muncii, iar rata șomajului de peste 11% complică situația.

Salariile mici și costurile ridicate descurajează românii

Un muncitor necalificat în Spania poate câștiga până la 1.300 de euro lunar, însă aproape 700 de euro se duc pe chirie. Alte cheltuieli, precum mâncarea și utilitățile, lasă puțin spațiu pentru economii. Mulți români constată că, la final de lună, veniturile lor nete nu diferă mult față de cele din România.

Remitențele în scădere, semnal de alarmă pentru economia românească

Sumele trimise acasă de românii din Spania au scăzut constant în ultimii ani. Dacă în trecut depășeau cu mult 500 de milioane de euro anual, acum se situează în jurul valorii de 400 de milioane. Acest declin reflectă dificultățile economice din Spania și tendința de întoarcere a multor români.

Spania, de la „țara făgăduinței” la destinație de vacanță

Pentru mulți dintre cei care au trăit și muncit ani buni în Spania, țara a rămas doar o destinație turistică. Salariile stagnante, costurile tot mai ridicate și oportunitățile limitate îi determină pe români să caute alternative, fie acasă, fie în alte țări europene. Chiar și cei care au lucrat decenii întregi în construcții recunosc că viața în România poate fi acum comparabilă din punct de vedere economic.

 


Sursa: Pro Tv

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Guvernul britanic introduce un nou document OBLIGATORIU pentru intrarea europenilor în Regatul Unit. Despre ce este vorba și de când intră în vigoare

Oferte last minute pentru destinații EXOTICE. Reduceri de până la 20% la vacanțele de iarnă

Cum arată NUNȚILE în 2025. Tendințele care schimbă regulile jocului

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele

Citește și