Spania va trimite în România opt avioane de luptă F/A-18 Hornet
Spania urmează să trimită, în următoarea perioadă, opt avioane de vânătoare tip F/A-18 Hornet în România, cu scopul de a întări prezența militară a trupelor NATO pe flancul estic și de a descuraja, astfel, Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
Astfel, în luna decembrie, opt astfel de avioane militare, dar și 130 de militari ai Forțelor Aeriene spaniole, vor ajunge în România.
Potrivit Adevărul, Spania are deja în România un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă”, amplasat la Schitu.
Radarul este activ 24 de ore din 24 și permite „controlarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO”, datorită celor 38 de militari trimişi pentru a-l opera.
Sursa citată notează că, prin această decizie, Spania participă la efortul de „reacție și descurajare”, fiind vorba despre „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forţelor aeriene”.
Forțele Aliate aduc, pe principiu rotațional, avioane de luptă în România pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană la frontiera estică a NATO. Între altele, în prezent se află la Mihail Kogălniceanu și patru avioane CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Canadiene, care au sosit pe 20 august 2022.
Două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în România
Ministerul Apărării Naționale (MApN) informeză că două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat duminică seara pe teritoriul României, prin vama Nădlac.
Printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, MApN informează că primul convoi este compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea este format din blindate grele de infanterie.
Cele două convoaie au ca destinație baza de la Cincu.
Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.