Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, vineri, la Antena 3, că a fost aprobată OUG care prevede protejarea consumatorilor finali din piața de energie electrică și gaze naturale, iar măsura va intra în vigoare la timp, astfel încât furnizorii să nu mai reclame că nu au avut timp să își updateze aplicațiile de facturare.
El a precizat că Guvernul va susține timp de un an de zile, astfel măsura va intra în vigoare din 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
„Este o măsură pe care o așteptam şi care va intra la timp în vigoare. De asemenea avem şi instrumentele pe care Guvernul le are prin ANPC şi ANRE în cazul în care vor fi situaţii ca în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla. Măsura este destul e clară şi nu ar trebui să avem probleme la furnizori ca să îşi udapteze aplicațiile”, a spus ministrul la Antena 3.
Ministrul a afirmat că va fi o problemă cu producția de energie și gaze, dar se vor face demersuri pentru ca acest aspect să fie rezolvat.
„După ce am dat aceasta Ordonanță va fi operațională pentru consumatorii mari industriali care vor beneficia în cursul acestui an de o schemă de compensare. Rămâne problema producției şi acolo ministrul Energiei face demersuri pentru a avea gaz şi energia necesară”, a afirmat Spătaru.
Dacă avem un an de zile şi facem ceea ce trebuie, adoptăm legea off-shore, începem să investim în energie, avem fondul de modernizare cu siguranță în decursul anului viitor vom avea un plan de măsuri pentru companii, astfel încât să asigure un nivel de producţie al energiei şi un preţ care să fie sustenabil.
România est e mai puţin dependentă decât alte ţări. Această dependență poate fi redusă pas cu pas”, a spus ministrul Economiei.
Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență referitoare la măsurile pentru protejarea clienților finali din piața de energie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit oficialului, clienții finali din piața de energie electrică și din cea a gazelor naturale vor fi protejați de creșterea prețurilor de la 1 aprilie 2022 până pe 31 martie 2023.
„Am promis (…) protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi, desigur, protejarea economiei. (…) Astfel, în cadrul ordonanţei de urgenţă, am stabilit următoarele: pentru consumatorii casnici care consumă până în într-o 100 de kWh preţul va fi 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia 3,5 milioane de gospodării. Pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kWh preţul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării”, a declarat Nicolae Ciucă.