Prima pagină » Actualitate » Specialist INCDDD, avertisment referitor la peștii din Dunăre: ”Răpitorii și crapul, potențial cancerigeni”

Specialist INCDDD, avertisment referitor la peștii din Dunăre: ”Răpitorii și crapul, potențial cancerigeni”

Specialist INCDDD, avertisment referitor la peștii din Dunăre: ”Răpitorii și crapul, potențial cancerigeni”

Avertisment îngrijorător făcut de un specialist al Institutului Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). Dr. Radu Suciu spune că, din cauza acumulării masive de metale grele pe fundul Dunării, populația de pești este grav afectată.

De-a lungul timpului, amintește Radu Suciu, în România au existat aproximativ 12 șantiere navale, fiecare dintre ele având o secție de acoperire metalică unde, în băi electrolitice, erau introduse elicele şi alte piese pentru vapoare.

Numai că aceste secții nu beneficiau de o stație de epurare eficientă, ”ci doar formală” și, ulterior, apa ajungea în Dunăre. Din analizele efectuate de specialiștii INCDDD a rezultat că între Baziaș și Sulina există metale grele în fluviu, respectiv cadmiu, cupru și mercur.

”România a avut vreo 12 şantiere navale şi în toate funcţiona o aşa-numită secţie de acoperire metalică, cadmiere, cu nişte băi electrolitice în care se băgau elicele şi alte piese pentru vapoare. Toate acestea nu aveau staţii de epurare eficiente, ci doar formale, iar apa ajungea în Dunăre. Cadmiul, care este cancerigen, este în Dunăre, a ieşit la toate analizele făcute de diverse instituţii, inclusiv de noi. De la Baziaş până la Sulina, peste tot sunt metale grele, de la cadmiu, cupru până la mercur”, avertizează dr. Radu Suciu, potrivit realitatea.net.

”Metalele grele nu se biodegradează, se mută dintr-un loc în altul”

Dr. Radu Suciu a explicat, totodată, și ce se întâmplă în adâncul Dunării din cauza depunerii de metale grele.

Acestea nu sunt biodegradabile, iar sturionii – cei mai mari răpitori care trăiesc în Dunăre și Marea Neagră – se hrănesc cu pești care au acumulat deja metale grele, consumând crustacee sau alge.

”Metalele grele nu se biodegradează, se mută dintr-un loc în altul. Sturionii sunt la capătul lanţului trofic, sunt cei mai mari răpitori care trăiesc în Dunăre şi în Marea Neagră. Şi atunci, toţi ceilalţi peşti pe care îi mănâncă ei au acumulat deja metale grele de la crustacee, din alge. Totodată, peştii de fund, somnul, crapul, mreana, care se hrănesc pe fundul Dunării, acumulează, mai mult sau mai puţin, metale grele”, a declarat dr. Radu Suciu.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele