Prima pagină » Actualitate » Specialiștii avertizează: Aproape jumătate din populația lumii are o alimentație inadecvată

Specialiștii avertizează: Aproape jumătate din populația lumii are o alimentație inadecvată

Specialiștii avertizează: Aproape jumătate din populația lumii are o alimentație inadecvată
Specialiștii avertizează: Aproape jumătate din populația lumii are o alimentație inadecvată

Aproape jumătate din populația lumii este afectată de o formă sau alta de malnutriție, potrivit unui raport publicat marți.

Aceste forme de malnutriție au consecințe nefaste atât pentru sănătate, cât și pentru mediu, potrivit raportului citat de Agerpres.

Raportul anual intitulat Global Nutrition Report (GNR), ale cărui date provin de la organizaţii ca ONU, FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi Fondul ONU pentru copii UNICEF consemnează că astăzi 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult, ori prea puţin.

În ritmul actual, lumea nu va reuşi să îndeplinească opt dintre cele nouă obiective stabilite de OMS pentru 2025 în materie de nutriţie, notează organizaţiile.

Obiectivele respective includ reducerea emacierii copiilor (atunci când greutatea acestora este mai mică decât cea normală raportată la înălțime), dar și întârzierile de creștere (atunci când un copil este prea scund raportat la vârsta sa), dar și reducerea obezității în rândul adulților.

Potrivit raportului, aproape 150 de milioane de copii cu vârste sub cinci ani suferă de întârzieri de creștere, iar peste 45 de milioane sunt emaciați. Alți aproape 40 de milioane de copii sunt supraponderali.

În acelaşi timp, peste 40% dintre bărbaţii şi femeile lumii (2,2 miliarde de oameni) sunt supraponderali sau obezi, conform aceluiaşi raport.

„Decesele evitabile survenite ca urmare unei alimentaţii inadecvate au crescut cu 15% din 2010, reprezentând astăzi „un sfert din totalul deceselor în rândul adulţilor. Rezultatele pe plan mondial arată că alimentaţia noastră nu s-a îmbunătăţit pe parcursul ultimilor zece ani şi constituie în acest moment o ameninţare majoră pentru sănătatea oamenilor şi pentru planetă”, a declarat președintele grupului de experţi independenţi ai GNR, Renata Micha.

Malnutriția, frecventă mai ales în țările sărace

Raportul informează că oamenii nu consumă cantitățile recomandate de nutrienți sau de alimente benefice, mai ales în țările cu venituri reduse.

În schimb, în țările dezvoltate, sunt consumate tot mai multe alimente nocive pentru sănătate, precum carnea roșie, produsele lactate procesate și băuturile îndulcite, motiv pentru care aceste țări au și cel mai mare număr de persoane supraponderale.

GNR a mai calculat că cererea alimentară globală a generat circa 35% din emisiile de gaz cu efect de seră, în 2018. „Alimentele de origine animală au în general o amprentă ecologică per produs mai ridicată decât alimentele de origine vegetală”, se menţionează în raport.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și