Specialiștii avertizează asupra CAPCANELOR unui credit de cumpărături: „O eroare colosală, dobândă de care nu mai scapi”
This browser does not support the video element.
Românii apelează tot mai mult la cardurile de credit de cumpărături, pentru a face față traiului de zi cu zi. În cazul în care ratele nu sunt plătite la timp, aceste persoane au de-a face cu dobânzi uriașe și intră într-un cerc vicios al datoriilor către creditori.
Creșterea prețurilor atât la alimente, cât și la facturi sau servicii medicale obligă românii să apeleze tot mai mult la bănci, pentru a-și face un card de credit. Specialiștii spun că o astfel de metodă poate genera și mai multe datorii, precum și costuri nepreconizate și mulți ajung să plătească de două sau trei ori mai mult.
„Să folosești un card de credit pentru traiul zilnic este o eroare colosal. Pornește o dobândă care se rostogolește în timp și nu mai scap de ea.” a declarat un reprezentant al unei agenții de credite.
Una dintre capcanele, în care riscă să pice cei care și-au făcut un card de credit, este retragerea de numerar de bancomat, fapt ce poate genera costuri nebănuite.
„Regula numărul unu nu retragi bani de la bancomat. De ce? Pentru că pierzi de trei ori. Plătești comision de retragere numerar de la bancomat al. În al doilea rând, plătești dobândă pentru banii retrași, pentru că chiar dacă ai tu dobândă zero, dacă tu scoți bani de la bancomat, plătești dobândă și al treilea lucru nu beneficiez de perioade de grație.” mai spun experții în credite.
Cardurile de credit nu ar trebui folosite pentru bunuri care se devalorizează, cum ar fi televizoarele și telefoanele. Dacă se va ajunge în această situație, trebuie plătită lunar toată rata, nu mai puțin. Altfel apar dobânzi suplimentare pentru fiecare zi de întârziere.
Cei care ajung în imposibilitatea achitării acestor credite, pot ajunge să fie executați silit. Probleme pot apărea și la cei care vor să acceseze un credit imobiliar.
„Cardul nu trebuie închis, trebuie limitat, adică dacă are o limită maximă, spre exemplu, de 20.000 lei, cardul de credit ar putea fi limitat la 700 lei.”, mai spun specialiștii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă asupra creșterii creditelor de consum, inclusiv cardurile de cumpărături
„Crește vertiginos creditul de consum. La o analiză mai atentă, ce realizăm? Că această creștere a creditului de consum s-a făcut chiar în condițiile unor dobânzi înalte”, a declarat Isărescu, guvernatorul BNR.