Specialiștii avertizează! Fără scăldat în Marea Neagră?! Pericolul ascuns dintre valuri

Specialiștii avertizează! Fără scăldat în Marea Neagră?! Pericolul ascuns dintre valuri
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 15/06/2023, 13:31

Specialiștii avertizează! În sezonul estival 2023 ar putea fi interzis scăldatul în Marea Neagră?! Pericolul pândește dintre valurile înspumate ale mării, după ce barajul de pe Nipru a fost distrus.

Efectele cumplite ale dezastrului vor fi vizibile, în curând, și în zona litoralului românesc, spun specialiștii, apa urmând să aducă cu ea gunoaie, dar și pericol pentru sănătatea oamenilor și ecosistem.

”Vorbim despre cantități foarte mari de apă dulce care vin din baraj, vorbim despre sedimente, vorbim despre nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim despre mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare.

De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă.

Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei a declarat Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța, relatează antena3.ro.

Specialiștii spun că viitura va ajunge în aproximativ zece zile în zona litoralului românesc, având efecte negative asupra calității apei, mai ales că este posibil ca dezastrul din Ucraina să afecteze unele organisme care trăiesc în Marea Neagră.

”Problema este că materialele organice provenite de pe uscat, împreună cu apa dulce care a dus la salinitatea scăzută a mării în acea zonă, plus sedimentele și nutrienții, vor crea în anumite locuri, probabil, cazuri de hipoxie: va dispărea oxigenul, va apărea procesul de descompunere a acestei materii organice, cumulata cu scăderea transparenței apei, și va fi posibil să apară fenomene de hipoxie care, posibil, să atragă după ele și moartea unor organisme. Acest fenomen însă este urmărit, monitorizăm situația, vedem ce se întâmplă în continuare“, a mai declarat Florin Timofte.

Risc de holeră în Marea Neagră

Recent, autoritățile din Odesa au interzis oamenilor să meargă la plajă, pe litoralul Mării Negre, după ce poluarea provocată de bombardarea barajului de pe Nipru a ajuns pe litoral. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina.

De altfel, situația se agravează în Ucraina, mai ales în Odesa, după ce barajul hidrocentralei Kahovka din zona Hersona fost distrus marți dimineață.

Autoritățile spun că viața oamenilor din 30 de localități a fost perturbată, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai dificil.

Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de îngrășăminte și produse chimice, chiar și cimitire de animale. Astfel apariția bolilor este inevitabilă.

OMS spune că, atât holera, cât și alte boli vor ajunge să fie transmise prin apă. Autoritățile susțin că prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimente care sunt vândute în piețele din regiune, astfel, în cazul în care vor apărea probleme să se poată interveni din timp.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...