Specialiștii în nutriție ne spun câtă CARNE este recomandat să mâncăm săptămânal și ce se întâmplă dacă depășim cantitatea respectivă
Carnea reprezintă o importantă sursă de energie, fiind bogată în proteine, vitamine şi minerale. Prin consumul acesteia, îţi asiguri necesarul de vitamine din complexul B, vitaminele A şi D şi de minerale, precum fier, potasiu, zinc şi fosfor. Totuși, consumată în exces, mai ales cea de vită sau de porc, duce la asimilarea de grăsimi saturate, adică un factor favorizant pentru bolile de inimă.
Dieta zilnică trebuie să includă două porţii de proteine, care trebuie să provină atât din surse animale, cât şi vegetale. Dar, pe lângă proteine, carnea conţine şi o cantitate semnificativă de lipide saturate, care cresc riscul de ateroscleroză.
Asta înseamnă că ideal ar fi însă să nu mănânci zilnic carne, ci o dată sau de două ori pe săptămână şi în porții moderate, iar atunci să fie pește, carne de pasăre sau vită fiartă.
Carnea este greu de digerat, fiind nevoie de 15-20 de ore pentru a fi absorbită în intestin, iar prin procesul de digestie, multe dintre toxinele din carne sunt acumulate în ficat, rinichi şi în intestinul gros.
Tocmai de aceea, dacă vei mânca prea multă, poţi avea şi probleme, precum constipaţie, tulburări gastrice, intestinale, pancreatice şi ale sistemului biliar.
Ce se întâmplă dacă facem excese, în ceea ce privește consumul de carne
Conform unui raport al Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Nutriţiei, necesarul de proteine pentru un bărbat adult trebuie să fie în jur de 60 g, iar pentru o femeie de 45 g pe zi.
Un studiu realizat de Centrul Mondial de Cercetare a Cancerului a arătat că poţi preveni apariţia unor tipuri de cancer, dacă vei mânca săptămânal maximum 500 g de carne roşie, puţin procesată.
Putem mânca între 100 şi 150 g de carne pe zi, în funcţie de greutate şi de nivelul zilnic de mişcare. Consumul în exces duce la un aport caloric suplimentar, iar în timp, la obezitate.
Consumul exgerat de carne determină un tranzit intestinal lent, cu apariţia constipaţiei cronice. Poate apărea şi respirația urât mirositoare (halena), pentru că produsul final după metabolizarea cărnii este amoniacul, care se elimină şi respirator.
Mai mult, carnea de animal tânăr favorizează apariţia gutei. Iar când carnea este consumată sub formă de mezeluri sau semipreparate, conţinutul caloric se poate dubla şi creşte aportul de sare, periculos în caz de hipertensiunie arterială, scrie clicksanatate.ro.
FOTO – Alexandra Pandrea/GÂNDUL