Specialiștii români AVERTIZEAZĂ asupra bolilor tropicale, răspândite de țânțari. 7 cazuri de febră dengue, confirmate în România, anul acesta

Publicat: 14 06. 2024, 19:25
Actualizat: 14 06. 2024, 19:29

This browser does not support the video element.

Schimbările climatice au determinat ca speciile de țânțari, ce răspândesc boli tropicale, să ajungă în mai multe zone ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și de Est. Experții români atrag atenția că astfel de insecte pot transmite afecțiuni grave, precum virusul West Nile, detectat și în țara noastră. 

Clima în continuă schimbare a cauzat răspândirea speciilor de țânțari, ce transmis boli tropicale, și în zone ale Europei, inclusiv în România. Din cauza climei, sezonul în care țânțarii sunt activi a devenit mai lung. De aceea, cercetătorii de la Institutul Cantacuzino monitorizează speciile de insecte, mai ales țânțari, ce pot cauza boli precum malaria, virusul West Nile, sau viruzul Zica. Experții se ocupă de instalarea de capcane și supravegherea ecologică a țânțarilor în parcuri, cartiere de blocuri de case, precum și la periferie.

Specialiștii obțin informații importante despre speciile existente și probabilitatea ca acestea să fie purtătoare de virusuri periculoase.

„Încălzirea globală, cu tot ceea ce înseamnă și decurge de aici și cu toate schimbările legate de climă, poate să ducă într-adevăr sau să facă în așa fel încât bolile pe care le consideram înainte tropicale să apară și în Europa. Cred că un bun exemplu este infecția cu West Nile, care de multă vreme nu mai e deloc tropicală.”, a declarat Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș, pentru Antena 3 CNN.

Celelalte boli tropicale confirmate în România până în prezent au fost cazuri de import, inclusiv cele cu febra dengue, boală care a ajuns și în peste 15 țări din Europa. În România, anul acesta au fost confirmate șapte cazuri, inclusiv la un copil de un an. Toate sunt însă cazuri de import, persoane care au călătorit în Maldive, Indonezia sau Nepal. Specialiștii atrag atenția că sunt necesare măsuri urgente pentru a reduce încălzirea globală.

CIITEȘTE ȘI:

Cum influențează schimbările climatice bunăstarea COPIILOR? UNICEF: „Problema se va agrava în viitor”

CJ ILFOV continuă să împrăștie STING împotriva țânțarilor în 13 LOCALITĂȚI

CJ ILFOV continuă acțiunea „Ilfov fără țânțari