Prima pagină » Actualitate » Spectacole la București și Cluj, primele evenimente-test, cu peste 700 de oameni. Ministerul Culturii vrea ca în săli să intre doar persoane vaccinate. Cum sunt verificați spectatorii

Spectacole la București și Cluj, primele evenimente-test, cu peste 700 de oameni. Ministerul Culturii vrea ca în săli să intre doar persoane vaccinate. Cum sunt verificați spectatorii

Spectacole la București și Cluj, primele evenimente-test, cu peste 700 de oameni. Ministerul Culturii vrea ca în săli să intre doar persoane vaccinate. Cum sunt verificați spectatorii
Spectacol la Teatrul Național din București. Foto - Facebook Teatrul Național

Ministerul Culturii a anunțat, după decizia Guvernului de prelungire a stării de alertă și ridicarea unor restricții, organizarea primelor evenimente-test, la care pot participa în săli de spectacol sute de persoane, care să ocupe mai mult de 50% din locuri. Evenimentele pilot cu public vor fi organizate la București și Cluj, în perioada 14-16 mai.

Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând din 13 mai și a ridicat unele restricții. Începând de joi, vor fi permise pelerinajele și procesiunile în afara localității de domiciliu, participarea la concerte, spectacole și evenimente sportive ”test sau pilot”, la care pot participa mai multe persoane, dacă sunt vaccinate, au test PCR sau antigen făcut ori dacă au fost infectate cu SARS-CoV-2 și sunt între zilele 15 și 90 de la confirmare.

Primele evenimente pilot vor avea între 700 și 1.000 de participanți. Opera Națională are a o capacitate de 952 de locuri, la Sala Mare a Teatrului Național pot intra 940 de spectatori, iar în sala Operei Naționale din Cluj-Napoca sunt 900 de locuri.

În săli de spectacol vor fi organizate trei evenimente:

  • 14 mai, orele 19:00-21:00 – „Libera Musica”, eveniment organizat de Opera Națională din București, în interior, cu aproximativ 700 de participanți
  • 15 mai, orele 19:00-21:00 – „Dineu cu proști”, de Francis Veber, organizat de Teatrul Național, în interior, cu aproximativ 800 de participanți
  • 15 mai, orele 19:00-21:00 – „FAUST”, de Charles Gounod, organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca, în interior, cu aproximativ 800 de participanți

În exterior este programat un eveniment:

  • 16 mai, orele 19:00-21:00 – „Libera Musica”, eveniment organizat de Opera Națională din București, în exterior, cu aproximativ 1.000 de participanți

Condițiile de participare a publicului la cele patru evenimente vor fi aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătății.

Spectatorii, monitorizați 14 zile după evenimentele pilot

Ministerul Culturii a propus ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării.

La evenimentul pilot organizat în exterior pot participa persoanele vaccinate, dar și cele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și sunt în perioada dintre a 15-a și a 90-a zi de la confirmare, cele care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Accesul la evenimente se face pe baza cărții de identitate, iar verificarea informațiilor se va realiza prin intermediul aplicației puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, a precizat că participanții vor fi monitorizați timp de 14 zile, pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau incidența va fi zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări.

„Aceste evenimente pilot vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie”, a spus ministrul Culturii.

Biletele pot fi achiziționate de marți 11 mai, de pe platformele online ale celor trei instituții.

Persoanele care vor cumpăra bilete sunt obligate să completeze toate câmpurile special create pe platformele de ticketing în vederea monitorizării ulterioare.

Propunerile de evenimentele pilot sunt sprijinite de Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică București și Cluj, Institutul Național de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Prefecturile din București și Cluj. Un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, prof. dr. Cristian Oancea, potrivit Ministerului Culturii.

Citește și