Prima pagină » Actualitate » Spitalul „Foișor”, centru de EXCELENȚĂ în ortopedie. Dr. Șerban Dragosloveanu: „Încercăm să fim la curent cu noutățile chirurgicale din străinătate”

Spitalul „Foișor”, centru de EXCELENȚĂ în ortopedie. Dr. Șerban Dragosloveanu: „Încercăm să fim la curent cu noutățile chirurgicale din străinătate”

Spitalul „Foișor” este un centru de excelență în ortopedie, iar în prezent se poate lăuda cu o echipă tânără, dinamică și care rezolvă cazuri extrem de complicate, redând pacienților speranța pentru o viață normală.

Șerban Dragosloveanu, doctor în medicină, medic primar ortopedie-traumatologie, este manager general al spitalului.

Cum a fost crescut fluxul de intervenții chirurgicale la „Foișor”

Echipat la standarde europene, Spitalul „Foișor” este ales de pacienți din toată țara, tineri activi sau seniori cu probleme de sănătate specifice, care vin aici să-și trateze afecțiunile și traumatismele ortopedice.

Foișor este un spital în care principalele patologii rezolvate sunt cele chirurgicale. Bolnavii vin aici pentru intervenții chirurgicale, iar cele mai des întâlnite sunt artroplastiile (de șold, de genunchi etc), trauma sportivă și patologia coloanei vertebrale. Suntem una dintre puținele clinici de ortopedie care tratează, prin intervenție chirurgicală, aș spune chiar de mare amploare, patologia coloanei vertebrale.

Cred că marea majoritate a colegilor sunt chirurgi sub 40 de ani, dar care au o experiență mare în patologia de care se ocupă. Eu și colegii mei insistăm mult pe pregătire. Periodic, toți cei din Spitalul Foișor participăm la cursuri din străinătate, mă refer la centre de renume din Anglia, Germania și SUA, avem legătură și cu centrele mari din Israel. Încercăm să fim în permanență la curent cu noutățile chirurgicale care se practică în străinătate.

Am reușit să creștem gradul de operabilitate al bolnavilor, un fapt care se datorează în mare parte colegilor, care pregătesc foarte bine cazurile. Eficientizând acest flux, ne-a permis să creștem numărul de intervenții chirurgicale”, afirmă managerul de la „Foișor” în emisiunea „Sănătate Curată”, de la România TV.

Întrebat despre greșelile pe care le facem în viața de zi cu zi și care pot duce la apariția unor probleme ortopedice, medicul Șerban Dragosloveanu a răspuns:

Cred că nu există vreun coleg de-al meu care să nu recomande bolnavilor să slăbească. Am observat, în ultima perioadă, că pacienții au o greutate din ce în ce mai mare. Acest lucru ne crează nouă o greutate, în timpul operației, crește riscurile. Pe termen lung, greutatea e o mare problemă. Din punctul meu de vedere, asta e principala problemă cu care ne confruntăm. Al doilea lucru ar fi patologia asociată, care nu este investigată, tratată corespunzător. Pacienții români nu au un grad de informare satisfăcător în ceea ce privește bolile cronice – mă refer la patologie cardiacă, diabetul, infecțiile dentare etc. Toate acestea, adunate, crează un mare risc”.

În altă ordine de idei, alte riscuri identificate de dr. Șerban Dragosloveanu ar fi sedentarismul și alimentația greșită.

Sedentarismul face parte dintr-un cerc vicios, dar este doar una dintre cauze. A doua este alimentația necorespunzătoare și aici mă refer la produse din comerț care au carbohidrați, zahăr etc.

Ar mai fi lipsa activității fizice; în alte state mai dezvoltate se recomandă undeva la 150 de minute de activitate fizică săptămânală, lucru mai greu de realizat în România”, a precizat reputatul medic.

De altfel, managerul de la „Foișor” a dezvăluit ce sfat are pentru pacienții tratați de el: „După operație, eu le spun pacienților mei că activitatea fizică moderată este benefică”.

În încheiere, dr. Șerban Dragosloveanu le transmite românilor „care lucrează lucrează într-un mediu fizic intens, cum sunt sportivii, de exemplu, să își facă periodic controale, să vină la ortoped pentru a se verifica. În doilea rând, trebuie să avem mare, mare grijă la greutate, care este una dintre principalele cauze pentru comorbidității”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și