Propaganda teroristă constituie un subiect nu numai ”fierbinte”, în contextul geopolitic actual, dar și un fenomen periculos pe care serviciile de informații, indiferent de țara pe care o reprezintă, îl tratează cu maximă responsabilitate.
Doi cetățeni apatrizi au fost declarați ”persoane indezirabile” în România – pentru o perioadă de 10 ani – de către Curtea de Apel București (CAB), această decizie survenind în urma unei sesizări făcute de Serviciul Român de Informații (SRI).
Potrivit informațiilor făcute publice de SRI, cei doi apatrizi – FA și FB – încercau să convingă și să atragă noi adepți, folosind propaganda teroristă ca mijloc de persuasiune. Interesul acestora pentru o astfel de activitate era ”crescut”, iar comportamentul acestora arăta, în mod evident, o radicalizare constantă, au mai transmis reprezentanții SRI.
”FA și BM au manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale de propagandă teroristă, fiind implicați în promovarea acestora cu intenția de a convinge și a atrage noi adepți. FA și BM au un comportament, atitudini și opinii specifice persoanelor aflate în proces de radicalizare”, a transmis SRI.
În urma cercetărilor efectuate, acestea confirmând tendința de radicalizare a celor doi apatrizi, lucrătorii SRI au acționat tocmai în scopul prevenirii materializării amenințărilor la adresa securității naționale, rezultate din prezența și activitățile desfășurate pe teritoriul României de către aceștia.
După decizia CAB, cei doi cetățeni apatrizi au fost preluați, vineri, în custodie, de Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, urmând a fi expulzați din România.
”Ca urmare a sentinței Curții de Apel București nr. 1112/2021, străinii au fost luați în custodie publică la data de 9 iulie, de către Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.
În calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi”, mai precizează SRI..