Prima pagină » Actualitate » SRI, informații EXPLOZIVE privind rețeaua folosită în campania lui Călin Georgescu. Când au fost create, de fapt, cele 800 de conturi din TikTok

SRI, informații EXPLOZIVE privind rețeaua folosită în campania lui Călin Georgescu. Când au fost create, de fapt, cele 800 de conturi din TikTok

SRI, informații EXPLOZIVE privind rețeaua folosită în campania lui Călin Georgescu. Când au fost create, de fapt, cele 800 de conturi din TikTok

SRI precizează, joi, că, deşi TikTok a devenit disponibilă în Europa abia în 2018, 800 de conturi folosite în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016 prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.

Reamintim că Parchetul General s-a sesizat din oficiu pentru infracțiuni electorale și de spălare a banilor, în cazul finanțării campaniei electorale pentru candidatul independent Călin Geoergescu.

Potrivit surselor Gândul, dosarul a fost dat în lucru unui procuror din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică. Sursele citate au mai precizat că și DIICOT va deschide un dosar privind infracțiuni care țin de siguranța națională.

„A fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016”

SRI a transmis precizări, joi, cu privire la informaţia cuprinsă în documentul pe cate l-a transmis CSAT şi în care a menţionat că 800 de conturi folosite în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016.

”Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea A.me, în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze. Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, a transmis, joi, SRI, citat de news.ro.

Potrivit sursei citate, mai mult, în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014, având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi.

”Conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok. Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”)”, a mai transmis SRI.

Oficialii instituţiei menţionează că de asemenea, ”comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită.”

Cele 800 de conturi au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024

Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează, în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.

De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declasificat documente prezentate de la CSAT, și anume, rapoartele SRI  despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu.

Ascensiunea lui Călin Georgescu în sondaje ar fi fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, potrivit documentelor declasificate de Klaus Iohannis.

Cristian Terheș, candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a confirmat joi pentru Gândul că a depus o nouă cerere la Curtea Constituțională, solicitând revizuirea hotărârii anterioare prin care cerea anularea primului tur al alegerilor. Sesizări la CCR au fost făcute și de SNSPA, precum și de publicația CaleaEuropeană.ro.

Documentele CSAT, desecretizate de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.

CITIȚI ȘI:

Parchetul Înaltei Curți, după desecretizarea CSAT: Analizăm elementele de natură să determine declanșarea unei INVESTIGAȚII penale

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și