VIDEO | SRI, pilonul ”Forensic” și legătura cu Domnul Q din seria ”James Bond”: ”Ne întoarcem la tehnici din acestea clasice pe care le folosesc serviciile secrete”
This browser does not support the video element.
Invitat în podcastul SRI ”Top (ne) Secret”, moderat de Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al intituției, directorul ITA – Andrei Oprina – a dezvăluit că există situații în care tehnologia de ultimă generație nu exclude investigațiile în stil ”clasic”, existând o anumită similitudine cu tot ceea ce se întâmpla în filmele cu James Bond.
Culegerea de informații este esențială pentru un ofițer informativ-operativ și – dincolo de scenariile spectaculoase, la nivel cinematografic – totul înseamnă, în ultimă instanță, și o analiză de laborator amănunțită.
Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul SRI a mai precizat și că unitățile Serviciului Român de Informații sunt codificate cu anumite litere, iar unitatea de Cercetare Dezvoltare este codificată cu litera Q, așa cum era cunoscut faimosul personaj ”Domnul Q” din seria ”James Bond”, cel care punea la dispoziția ofițerilor de informații tot felul de gadgeturi care se dovedeau esențiale în anumite momente.
Întrebat dacă poate da exemple de astfel de instrumente supertehnologizate 2022 pe care ofițerii de informații le pot folosi, Andrei Oprina a oferit câteva informații despre pilonul ”Forensic” (n.red. – criminalistică) din cadrul institutului, dar și despre felul în care sunt… codificate unitățile SRI, accentuând și legătura cu filmele din seria ”James Bond”.
”Ei aici mi-e puțin greu să-ți dau exemple concrete, recunosc asta, dar ceea ce știi, știi foarte bine. Culmea, aici este o mică potriveală. Toată lumea știe filmele cu James Bond, cu domnul Q de acolo, care venea și asigura și îi dădea gadgeturi ofițerului de informații. Știm bine că în SRI unitățile sunt codificate. Cercetare-dezvoltare are litera Q. Noi în cazul acesta avem un pilon în Institut care se numește Forensic, care o să poată să răspundă oricărui tip de cerință de investigație tehnică pe care o formulează informativ-operativul. Spre exemplu, am găsit un plic suspect care s-ar putea să conțină o substanță necunoscută. Unde va ajunge? Va ajunge la ITA, pentru că experții noștri, chimiștii noștri în laboratoarele autorizate din ITA de autorități, fac toate analizele ca să ne dăm seama dacă acolo este ceva legat de un risc mare la adresa securității naționale sau nu. Altă chestiune. Suntem autoritate pe zona de antiterorism”, spune Andrei Oprina, directorul ITA.
”Tot în zona asta, dacă se întâmplă un atentat cu bombĂ, dacă se întâmplă orice din sfera aceasta, o echipă inclusiv a ITA de specialiști, atenție, merg acolo și culeg probe pe care le vor analiza ulterior. Nu știu, pot să fie orice tip de explozibil, avem capabilitatea asta. În această zonă de investigare, facem, trebuie să fim capabili să facem… toate tipurile de analize”
Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI
”Avem oameni care îți fac un portret psihocomportamental din câteva semnături”
În ceea ce privește capacitatea Institutului pentru Tehnologii Avansate de a răspunde tuturor provocărilor, inclusiv a celor de tip ”clasic”, Andrei Oprina spune că existe laboratoare și specialiști – pentru că latura umană a activității nu poate fi înlocuită, niciodată, de tehnologie – pentru care o hârtie care poate părea simplă, pentru cei mai mulți, va fi analizată ”din toate punctele de vedere”.
Mesajele secrete încă sunt transmise și tocmai de aceea există o ”zonă de grafologie” la ITA, iar specialiștii angajați aici, având în față doar câteva semnături ai unei persoane, pot face, rapid, un ”portret psihocomportamental” al acesteia. ”Puțini, buni și specializați”, insistă Andrei Oprina, directorul ITA, atunci când face referire la acești specialiști.
”Avem laboratoare, avem specialiști, avem acreditări, participăm la exerciții comune cu servicii partenere. Apropo, chiar de curând pe unele componente de aici am ieșit pe locul 2 într-o competiție de 40 de astfel de servicii. Ce să spun? Investigarea până la urmă, dacă cineva ne aduce o hârtie noi suntem în stare să investigăm hârtia aceea din toate punctele de vedere. Să o vedem din ce este formată, să studiem cerneala de acolo, să studiem adezivii de acolo, poate a fost marcată cu ceva sau nu a fost marcată cu ceva, pentru că ne întoarcem la tehnici din acestea, apropo de ce ziceai, clasice pe care le folosesc serviciile secrete, cel puțin unele dintre ele. Și există, se transmit mesaje secrete, avem inclusiv zona de grafologie, avem oameni acolo care știu să dea o însemnătate scrisului, știu să dea o însemnătate modului în care te miști, îți fac un portret psihocomportamental din câteva semnături”, a mai precizat directorul Insitutului pentru Tehnologii Avansate în timpul podcastului SRI ”Top (ne) Secret”, moderat de Ovidiu Marincea.
”Să știi că suntem împărțiți pe foarte multe subdiviziuni și să nu crezi că se ocupă foarte mulți oameni de chestiunile astea, dar sunt puțini și buni și specializați exact pe ce solicită zona informativ-operativă”
Andrei Oprina
Citește și:
- VIDEO | Șeful Centrului Național Cyberint, răspuns surprinzător la întrebarea: ”În câte minute poți să îmi spargi telefonul?”
- VIDEO | Cum pot fi influențate alegerile printr-un atac cibernetic. Șeful Cyberint: ”Captează datele înainte să fie criptate, le modifică în favoarea unuia sau a altuia”
- VIDEO | Cum au oprit SRI si FBI un atac cibernetic asupra sistemului bancar românesc și ce informații viza gruparea Carbanak, cu membri din Rusia și Ucraina