Ştafeta torţei olimpice, programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie, a fost ANULATĂ
Ştafeta torţei olimpice programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie a fost anulată din cauza revoltelor din acest teritoriu care aparține Franței.
Decizia a fost anunţată de premierul Gabriel Attal după o reuniune la Matignon, potrivit BFMTV.
Această anulare este rezultatul crizei politice pe care arhipelagul o traversează începând de marţi, scrie News.ro.
Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie
Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, teritoriul francez unde Emmanuel Macron a decretat stare de urgență din cauza revoltelor.
Reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiți să intervină dacă este nevoie, conform unui comunicat transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). (Citește mai multe informații despre acest subiect aici…)
MAE, atenționare de călătorie
MAE a emis o atenţionare de călătorie în contextul decretării, de către preşedintele Republicii Franceze, a stării de urgenţă în teritoriul francez de peste mări, pentru a face faţă încălcărilor grave ale ordinii publice care au loc în prezent în acest spaţiu, conform News.ro.
Miercuri, Guvernul francez a instaurat starea de urgenţă în Noua Caledonie.
Parisul a interzis reţeaua de socializare TikTok în acest teritoriu, folosită amplu de către participanţi la revoltă.
Doi jandarmi au fost ucişi şi zeci de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost răniţi până acum. De asemenea, sute de persoane au fost arestate.
Motivul care a dus la declanșarea revoltelor
Revoltele au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marţi de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale – o măsură de care unii lideri locali se tem că va dilua votul indigenilor kanak.
Starea de urgenţă va dura 12 zile, iar autorităţile au interzis, de asemenea, aplicaţia video TikTok.
Reforma electorală este cel mai recent punct fierbinte într-o luptă de zeci de ani privind rolul Franţei în această insulă bogată în minerale, care se află în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia.