Autoritățile din Viena vor să salveze unul dintre simbolurile orașului și anume standurile cu cârnați, pe care le cer incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Capitala Austriei se teme de efectele globalizării, după cum notează presa locală.
Standurile cu cârnați din Viena nu doar că atrag turiștii, dar joacă un rol important și în cultura orașului. Oamenii se adună aici pentru a socializa, ceea ce le face deosebit de importante.
În Viena, aproape 40% din populaţie este născută în străinătate, astfel că efectele globalizării se simt din plin. Din celebrele standuri care înainte vindeau doar cârnați, mândria culinară și brand-ul orașului, azi mai mult de 100 s-au reprofilat și comercializează pizza, kebap, hamburgeri sau preparate asiatice, în funcție de preferințele vienezilor de conjunctură.
Pe de altă parte, remarcă presa, aceste standuri sunt dintotdeauna un cunoscut și îndrăgit loc de întâlnire în peisajul local. Vin ca să stea de vorbă oameni din toate mediile, de la afaceriști și politicieni la muncitori și studenți.
„Toată lumea aici este egală. Un bancher bogat vine să mănânce și stă la aceeași masă cu cineva foarte sărac. Standurile devin automat spații de socializare. Acest amestec colectiv face parte din moștenirea culturală de lungă durată a Vienei.
Este o imagine tipic vieneză pe care sperăm UNESCO să o recunoască. Ne ţinem degetele încrucişate pentru a ni se îndeplini dorinţa.
Totodată, sunt cam singurele locuri în care mai poţi încă să mănânci şi să bei cu mai puţin de 10 euro. Nu e deloc neglijabil, în contextul în care efectele inflaţiei ridicate au determinat oamenii să aloce mai puţini bani pe hrană”, a comentat pentru TV5 Monde Patrick Tondl, proprietarul celui mai vechi „Wurstelstand” din Viena, deschis acum aproape 100 de ani, în 1928.
Patrick este unul dintre fondatorii asociaţiei care a cerut ca standurile cu cârnați din Viena să fie incluse în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Inițiatorii se bucură de sprijinul primarului Michael Ludwig.